Drents oorlogsvliegveld eindelijk munitievrij

Na dertien jaar is het terrein van een voormalig Duits oorlogsvliegveld in Drenthe eindelijk munitievrij. Het vliegveld werd tijdens de oorlog door de Duitsers bij Peest aangelegd.

Het munitievrij maken van het oorlogsvliegveld was een hele klus. Gedurende de afgelopen dertien jaren werden er meer dan tweehonderdduizend explosieven onschadelijk gemaakt. Ook werden restanten van een Messerschmitt geborgen.Met de aanleg van het vliegveld werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog begonnen. De Duitsers lieten onder meer mensen uit de omgeving meewerken aan het vliegveld. Toen het eindelijk klaar was, was de oorlog inmiddels voorbij. De geallieerden gebruikten het terrein hierna enige tijd voor het onschadelijk maken van munitie.

- advertentie -

Vervolgens werd het gebied weer landbouwgrond, maar dat was niet zonder gevaar. Er lag nog veel niet onschadelijke gemaakte munitie op het terrein. Toen dertien jaar geleden de resten van een gevechtsvliegtuig vol met munitie werden gevonden, werd besloten het gebied helemaal te gaan doorzoeken.

Het grootschalige munitieruimings-project is vrijdag officieel afgesloten.

  • Boek: De Canon van Drenthe

Video RTV Drenthe:

Sterrenlied - Guus LuijtersBij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt over…
Borduurwerk dat Titia Gorter in het Oranjehotel maakte -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: