Drie vermeende Auschwitz-bewakers opgepakt

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchng

Barak in Auschwitz – Foto: stock.xchng

In de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn drie mannen opgepakt die als kampbewaarder in Auschwitz zouden hebben gewerkt. Het gaat om mannen van 88, 92 en 94 jaar oud.


De mannen worden momenteel in een gevangenisziekenhuis verhoord. De arrestaties komen voort uit een onderzoek dat de Duitse justitie vorig jaar afrondde. Toen werd bekendgemaakt dat er vijftig bejaarden waren opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz zouden hebben gewerkt.

Justitie gaf toen al aan dat er arrestaties zouden volgen. In zo’n dertig gevallen zou er voldoende bewijs zijn om tot vervolging over te gaan. Eerder hadden dit soort rechtszaken weinig kans van slagen omdat individuele schuld moest worden bewezen. Door de uitspraak in de zaak Demjanjuk menen onderzoekers echter dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.

De 88-jarige man heeft toegegeven dat hij in Auschwitz is geweest. Hij ontkent echter mee te hebben gewerkt aan de moord op Joden. De andere mannen hebben zich nog niet uitgelaten over de zaak.

- advertentie -

Auschwitz

Toen Russische troepen vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 bevrijdden, troffen ze slechts enkele duizenden overlevenden aan. Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoen mensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods en het grootste deel van de gevangenen was direct na aankomst vergast. Auschwitz werd hét symbool van de gruwelijkheden van het naziregime.

Exemplaren dagboek Anne Frank vernieldIn Japan zijn meer…
Nijmegen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door geallieerden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: