Drie volkenkundige musea fuseren, maar houden eigen locaties

Tropenmuseum in Amsterdam

Tropenmuseum in Amsterdam

Het Tropenmuseum, Afrika museum en het Rijksmuseum Volkenkunde fuseren tot een nieuw nationaal museum, het Nationaal Museum van Wereldculturen. Dat is donderdag bekendgemaakt door minister Bussemaker van Cultuur.


Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden

Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden

De huidige directeur van het Museum Volkenkunde in Leiden, Stijn Schoonderwoerd, wordt directeur van het fusiemuseum. Hoewel de drie musea organisatorisch samengaan, blijven er drie verschillende locaties. Voor het publiek verandert er dan ook weinig en er komen voorlopig ook geen nieuwe namen op de gevels van de verschillende musea. De titel Nationaal Museum van Wereldculturen zal vooral internationaal gebruikt worden.

De drie volkenkundige musea werkten al nauw samen, onder meer op het gebied van digitalisering. Omdat de drie organisaties vanwege stevige overheidsbezuinigingen de afgelopen jaren al flink reorganiseerden, worden geen gedwongen ontslagen verwacht als gevolg van de fusie.”

Het Tropenmuseum:

- advertentie -

“De drie musea versterken elkaar aanzienlijk op het terrein van publieksbereik, educatie, wetenschappelijk onderzoek, internationale samenwerking en ondernemerschap. Het museum zal een collectie beheren van zo’n 400.000 objecten, die behoort tot de wereldtop. Wat publieksbereik betreft zal het museum behoren tot de top 10 van de Nederlandse musea, met potentie om te groeien.”

Afrika Museum fuseert met Volkenkunde en Tropenmuseum

Herinneringscentrum Kamp Westerbork plaatst barak terugRuim veertig jaar…
Klok & Peel in AstenHet Klok & Peel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: