Dark
Light

Drie volkenkundige musea fuseren, maar houden eigen locaties

Auteur:
1 minuut leestijd
Tropenmuseum in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Jakob van Vliet - wiki)
Tropenmuseum in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Jakob van Vliet - wiki)

Het Tropenmuseum, Afrika museum en het Rijksmuseum Volkenkunde fuseren tot een nieuw nationaal museum, het Nationaal Museum van Wereldculturen. Dat is donderdag bekendgemaakt door minister Bussemaker van Cultuur.

Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden
Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden
De huidige directeur van het Museum Volkenkunde in Leiden, Stijn Schoonderwoerd, wordt directeur van het fusiemuseum. Hoewel de drie musea organisatorisch samengaan, blijven er drie verschillende locaties. Voor het publiek verandert er dan ook weinig en er komen voorlopig ook geen nieuwe namen op de gevels van de verschillende musea. De titel Nationaal Museum van Wereldculturen zal vooral internationaal gebruikt worden.

De drie volkenkundige musea werkten al nauw samen, onder meer op het gebied van digitalisering. Omdat de drie organisaties vanwege stevige overheidsbezuinigingen de afgelopen jaren al flink reorganiseerden, worden geen gedwongen ontslagen verwacht als gevolg van de fusie.”

Het Tropenmuseum:

“De drie musea versterken elkaar aanzienlijk op het terrein van publieksbereik, educatie, wetenschappelijk onderzoek, internationale samenwerking en ondernemerschap. Het museum zal een collectie beheren van zo’n 400.000 objecten, die behoort tot de wereldtop. Wat publieksbereik betreft zal het museum behoren tot de top 10 van de Nederlandse musea, met potentie om te groeien.”

×