Drieluik Pierre Cuypers gerestaureerd

‘Drieluik met Maria met Kind en musicerende engelen’ – Afb: Cuypershuis

Een religieus drieluik dat ooit eigendom was van architect Pierre Cuypers, is onlangs gerestaureerd. Vanaf zaterdag 2 februari is het kunstwerk te zien in het Cuypershuis in Roermond.

Cuypers en Munsterkerk – Gemeente Roermond


Het ‘Drieluik met Maria met Kind en musicerende engelen’ is een kopie naar een origineel dat in 1518 werd geschilderd in het atelier van Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Het origineel hing waarschijnlijk in de Onze Lieve Vrouwe Presentatiekerk in Aarle-Rixtel in de tijd dat Pierre en Joseph Cuypers de decoratie van deze kerk onder handen namen, in de periode 1901-1904.

Vermoed wordt dat de kopie ook uit deze periode dateert. Waarom de kopie is gemaakt is onbekend. Wel duideijk is dat het schilderij bij Pierre Cuypers in de smaak viel. Op de achterkant van de zijluiken liet hij namelijk de wapens en spreuken van zijn familie en die van zijn vrouw Antoinette Alberdingk Thijm aanbrengen. Op deze manier voegde hij er iets persoonlijks aan toe. Het werk bleef altijd in de familie. Tijdens het Cuypersweekend schonk achterkleinzoon Pierre Cuypers het drieluik vorig jaar aan het Cuypershuis.

- advertentie -

Hierna werd een sponsoractie opgezet om geld bijeen te brengen voor de restauratie van het schilderij. Met succes. Enkele maanden geleden werd het drieluik gerestaureerd door Stijn Lenaerts, onder begeleiding van Bianca van Velzen en Jos van Och van de Stichting Restauratie Atelier Limburg. Vanaf zaterdag 2 februari is het werk te zien in de vaste presentatie van het Cuypershuis in Roermond.

Canon van NederlandIn het Openluchtmuseum in Arnhem is vanaf…
teylers-moore-gr
Gerrit Battem, Winterlandschap met een windmolen en oude gebouwen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: