Duits museum retourneert gestolen artefacten

Afbeelding: yppo.gr

Afbeelding: yppo.gr

Het Badisches Landesmuseum in het Duitse Karlsruhe heeft twee gestolen antiquiteiten teruggegeven aan Griekenland. Dat heeft het Griekse ministerie van Cultuur laten weten.

Het gaat om twee stukken vroeg-Cycladische kunst: een 88 cm hoog beeld van een vrouwenfiguur en een koperen gebruiksvoorwerp dat lijkt op een soort koekenpan. De artefacten zullen worden opgenomen in de permanente collectie van het Nationaal Archeologisch Museum in Athene.

De gestolen artefacten werden ontdekt door Sir Colin Renfrew, een professor aan de universiteit van Cambridge. Hij kwam erachter dat een aantal voorwerpen in het museum van Karlsruhe na 1975 werd verworven. Dat was dus na het UNESCO-verdrag van 1970 waarin de handel in antiquiteiten van onbekende oorsprong illegaal werd verklaard.

Het Griekse ministerie van Cultuur diende na de ontdekking een officieel verzoek in om de twee oudheden terug naar Griekenland te halen. Dat verzoek werd in eerste instantie afgewezen. De directeur van het Badisches Landesmuseum beschuldigde de Grieken van chantage en zei dat Griekenland geen wettelijke aanspraak kan maken op de artefacten.

- advertentie -

~ Natascha NeefParakalo

Rolling Stones in ScheveningenOp 8 augustus 1964 gaven…
Centsprent - Bied my wat meerder op de koe, dan sla ik u het koopje toe (Zeeuwse Bibliotheek)
Bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is vanaf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: