Duits notitieboekje bevat zeldzaam oorlogsverslag

In het Drents Archief is een notitieboekje opgedoken dat een Duits oorlogsverslag blijkt te bevatten. Het gaat om een zeldzaam document omdat er weinig informatie is over de aftocht van de Duitsers, vanuit hun perspectief.

Het boekje is volgens het Drents Archief aan het eind van de Tweede Wereldoorlog achtergelaten in Noord Nederland en was tot voor kort onbekend. Nadat het in 2008 boven water kwam is het vertaald. Het blijkt om een zeldzaam document te gaan.Aftocht Hoogeveense vaart

- advertentie -

Het boekje is van de Duitse officier Otto Specht. Hij doet verslag van de pogingen van het Duitse leger om de geallieerden langs de Hoogeveensche Vaart in Drenthe tegen te houden. Uiteindelijk moet de eenheid zich op 10 april 1945 terugtrekken. Via Beilen, Assen, Eelde en Zoutkamp trekt de eenheid zich terug. Omdat de eenheid tijdens de vlucht uit elkaar valt, zit Specht uiteindelijk achter de dijk aan de Lauwerszee te wachten op wat komen gaat.

Volgens archivaris Joke Wolff van het Drents Archief is het boekje van grote waarde: “‘Er is weinig bekend van wat de Duitsers toen deden of dachten. Een Duits verslag van de chaotische oorlogsperikelen is dan ook een zeldzaam verschijnsel”, zegt ze tegenover het ANP.

Het boekje, dat in totaal 128 pagina’s telt, wordt uitgegeven onder de titel Aftocht en bevrijding. Het notitieboekje van Hauptmann Specht.

Linie van Juffrouwwijk – Foto: CC
Tankversperring bij Leusden - Foto: RCEDe Grebbelinie krijgt de…
Barak 1B - Foto: Stichting Barak 1BHet ministerie van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: