Duitse justitie spoort bijna twintig bewakers Majdanek op

Crematorium van Majdanek

Crematorium van Majdanek

De Duitse justitie heeft twintig mannen opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Majdanek in Polen zouden hebben gewerkt. Het is nog onduidelijk of de mannen ook vervolgd zullen worden.


De personen zijn opgespoord door het onderzoekscentrum voor nazimisdaden in Ludwigsburg. Eerde slaagde dit onderzoekscentrum van de Duitse justitie er al in enkele tientallen voormalige bewakers van concentratiekamp Auschwitz op te sporen.

De dossiers zijn allemaal voorgelegd aan de deelstaten waar de bewuste personen wonen. Volgens sommige berichten zou de documentatie “erg dun” zijn en is het daarom nog maar de vraag of de mogelijke bewakers van Majdanek inderdaad vervolgd zullen worden.

Kamp Majdanek begon in 1941 als een kamp voor Sovjet-krijgsgevangen. Later werden er ook Joden opgesloten die afkomstig waren uit het getto van Lublin. Vanaf het najaar van 1942 werd het kamp gebruikt als vernietigingskamp voor Joden. In het kamp zijn naar schatting 300.000 personen om het leven gebracht.

- advertentie -

De Duitse justitie probeerde in kaart te brengen welke SS’ers tussen 1942 en 1943 in het kamp werkten en spoorde hen vervolgens op.

Montage van een stuk geschut aan de Atlantikwall - Bundesarchiv
Geschiedenis van de Atlantikwall Vestingbouw ter verdediging tegen een vijand is een…
Werner Goldberg de 'ideale soldaat'. Zijn beeltenis was te vinden op verschillende wervingsposters van de Wehrmacht
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er ongeveer 4000 Duitse krijgsgevangenen opgesloten in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: