Duitse loopgraaf uit Eerste Wereldoorlog ontdekt

Deel van de loopgaaf – Foto: PAIR Archeologie

Na 94 jaar hebben archeologen nabij het Franse plaatsje Carspach een soort van Eerste Wereldoorlog Pompeii ontdekt. Ze zijn gestuit op een goed geconserveerde ondergrondse bunker met daarin 21 Duitse soldaten. Opvallend is dat de mannen in dezelfde houdingen zijn aangetroffen als op het moment dat ze 94 jaar geleden plotseling werden aangevallen.

De eenentwintig soldaten hoorden bij een grotere groep van vierendertig mannen die levend werden begraven toen de Fransen op 18 maart 1918- advertentie -

Verschillende voorwerpen die in de loopgraaf zijn gevonden – Foto: PAIR Archeologie

met clustermunitie de Duitse loopgraaf aanvielen. Dertien lichamen werden uit de schuilplaats gehaald, maar de anderen konden niet meer worden gered nadat ze onverwacht een lawine van modder over zich heen hadden gekregen.

Pompeii

De onderzoekers waren naar Carspach gekomen, omdat wegwerkers tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuw aan te leggen weg op de loopgraaf stuitten. De archeologen troffen net als in Pompeii de soldaten in dezelfde posities aan als op het moment dat de mannen de dood vonden. Zo zaten sommigen op een bankje, lag iemand in een foetushouding en sliep weer een ander op een bed.

Ook zijn er veel gebruiksvoorwerpen als messen, boeken, helmen, portemonnees en wijnflessen gevonden. Er is zelfs een skelet van een geit ontdekt. Alles is zo goed bewaard gebleven, omdat er bijna geen licht, lucht en water bij de ondergrondse loopgraaf is gekomen.

Illfurth

De soldaten hoorden bij de 6de Compagnie, 94ste Reserve Infanterie Regiment. Omdat hun identiteit altijd bekend is geweest, staan hun namen gegraveerd op een monument vlakbij de Duitse militaire begraafplaats in Illfurth. De lichamen zijn overgedragen aan de Duitse organisatie die gaat over oorlogsgraven. Mochten de nabestaanden niet worden gevonden, dan zullen de lichamen worden bijgezet in Illfurth.


~ Lotte Kaatee

Foto: Onroerend Erfgoed: Hever-SchiplakenDe Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed,…
brugge-penning-karel-v-gr
Voor- en achterzijde van de penning - Foto: RaakvlakBij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: