Duitsland bouwt online ooggetuigenarchief

Gedächtnis der Nation

Een online-geheugen van de twintigste eeuw in Duitsland, opgebouwd uit duizenden persoonlijke verhalen. Dat moet het project Unsere Geschichte. Das Gedächtnis der Nation opleveren. “Niks maakt geschiedenis voor volgende generaties zo levendig als herinneringen van ooggetuigen”, aldus bondspresident Christian Wulff, beschermheer van het project, bij de lancering eerder deze maand.

Historicus Guido Knopp van de ZDF en journalist Hans-Ulrich Jörges van weekblad Stern hebben het project opgezetnaar voorbeeld van het Shoah-project van filmregisseur Steven Spielberg, die getuigenissen van slachtoffers van de Holocaust vastlegt. Ze konden putten uit de archieven van de publieke omroep ZDF, die al lange tijd ‘Zeitzeugen-interviews’ verzameld.

- advertentie -

‘Das Gedächtnis der Nation’ wil de persoonlijke verhalen van Duitsers in de bewogen twintigste eeuw verzamelen en toegankelijk maken voor volgende generaties. Nu al staan er meer dan 1500 interviews online, afkomstig uit de archieven van de omroep ZDF.

Lees verder op Duitslandweb.nl

Bondspresident Christian Wulff over het project:

Het standbeeld op de Roode Steen in Hoorn -…
[caption id="attachment_6210" align="alignleft" width="290"]Jachthuis Sint HubertusDe omgeving van Jachthuis Sint Hubertus in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: