Duitsland herdenkt doorbraak nationaal-socialisme

Adolf Hitler in 1937

Het is woensdag precies 80 jaar geleden dat Adolf Hitler werd ingezworen als rijkskanselier. In Duitsland wordt daar op verschillende manieren bij stilgestaan.

Bondskanselier Angela Merkel opende woensdag in Berlijn een tentoonstelling over de beginperiode van de nazidictatuur. Het museum, genaamd Topographie des Terrors, is gevestigd op de plek waar vroeger drie beruchte nazi-instanties waren gevestigd.


In de tentoonstelling wordt, onder meer aan de hand van fotomateriaal, stilgestaan bij het einde van de zogenaamde Weimarrepubliek en de eerste maanden van het bewind van Adolf Hitler.

- advertentie -

Na de verkiezingen van 1932 deed Hitlers partij, de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), als grootste fractie haar intrede in de Rijksdag. Niet lang hierna werd Adolf Hitler tot rijkskanselier benoemd in een rechtse coalitieregering. In enkele maanden tijd wist Hitler hierna zijn regeringspartners uit te schakelen en zijn politieke tegenstanders te vernietigen. Hitler schafte de democratie af.

Bondskanselier Merkel stond woensdag stil bij de opkomst van het nationaal-socialisme. Volgens haar werd die mede mogelijk doordat grote delen van de Duitse samenleving eraan meewerkten. Tijdens de opening van de tentoonstelling zei de bondskanselier onder meer:

We willen duidelijk maken dat we van de geschiedenis hebben geleerd, dat het zich niet zal herhalen, en we willen ook duidelijk maken dat we optreden als elders mensenrechten worden geschonden.

Johanna (Jopie) Waldorp - Foto: NIOD Drieëntwintig helden en…
Sovjet-soldaat wappert met een vlag voor de overwinning om…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: