Duitsland heropent dossiers oud-nazi’s

Dossiers oud-nazi’s heropend

Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft honderden dossiers van onderzoeken naar oud-nazi’s heropend. Momenteel wordt door justitie bekeken of de oud-nazi’s nog strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Dat meldt persbureau AP.

Aanleiding van de heropening is de veroordeling van John Demjanjuk. In mei van dit jaar werd deze Demjanjuk schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op ongeveer 28.000 Joden. Demjanjuk zou tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in Sobibor hebben gewerkt en kreeg vijf jaar cel opgelegd.Het was voor het eerst dat er iemand uit de nazi-tijd werd veroordeeld zonder bewijs dat diegene zelf direct betrokken was bij de moorden.

- advertentie -

Openbaar aanklager Kurt Schrimm denkt dat de uitspraak in de zaak Demjanjuk het OM mogelijkheden geeft meer voormalige bewakers van concentratiekampen te gaan vervolgen.

In de zaak Demjanjuk is hoger beroep aangetekend. Het Duitse OM heeft echter besloten alvast onderzoek te gaan doen naar andere oud-nazi’s die in een vernietigingskamp hebben gewerkt of lid waren van een SS-commando dat zich bezighield met de jacht op Joden. Als de uitspraak tegen Demjanjuk in hoger beroep standhoudt is de kans reëel dat ook deze oud-nazi’s alsnog vervolgd zullen worden.

Edith Frank-Holländer, de moeder van Anne Frank
Edith Frank-Holländer - Foto: anne Frank HuisIn het Anne…
Sobibor - Foto: Jacques LahitteDe 90-jarige Jules Schelvis was…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: