Duitsland levert oud-SS’er Faber niet uit

Duitsland gaat oud-SS’er Klaas-Carel Faber niet uitleveren aan Nederland. De deelstaat Beieren heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Klaas-Carel Faber

Nederland vroeg Duitsland in november vorig jaar om Klaas-Carel Faber aan te houden. De 89-jarige oud-SS’er woont tegenwoordig namelijk in de Beierse stad Ingolstadt. In Nederland zat hij vanwege begane oorlogsmisdaden al eens in de gevangenis. Faber wist echter te vluchten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, van de Waffen-SS en het Sonderkommando Feldmeijer.

In 1947 werd hij ter dood veroordeeld vanwege betrokkenheid bij 22 tijdens de Tweede Wereldoorlog gepleegde moorden. De doodstraf werd later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Faber uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte hij naar West-Duitsland. Dankzij het zogenaamde Führer-Erlass kreeg Faber daar het Duitse staatsburgerschap.

Het Führer-Erlass was een wet die tijdens de oorlog door Hitler werd ingevoerd en er voor zorgde dat buitenlanders die dienst hadden gedaan in het Duitse leger recht kregen op Duits staatsburgerschap.

- advertentie -

Duitsland levert in principe geen onderdanen uit. Naar aanleiding van het Nederlandse arrestatieverzoek is in Duitsland recent onderzocht of Faber inderdaad een Duits staatsburger is. Die vraag is met ‘ja’ beantwoord. Van uitlevering kan wat betreft de deelstaat Beieren daarom alleen sprake zijn als Faber daar zelf mee instemt. Volgens de Duitse rechtbank ziet Faber, niet geheel verrassend, niets in zo’n uitlevering.

Proces

Het is niet voor het eerst dat Duitsland weigert Nederlandse oorlogsmisdadigers uit te leveren. Eerder weigerde het land bijvoorbeeld al eens om de beruchte oud-SS’er Heinrich Boere uit te leveren. Deze Boere maakte tijdens de oorlog onderdeel uit van een zogenaamd Silbertanne-commando en werkte mee aan de liquidatie van verschillende Nederlanders. Na de oorlog werd hij in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld. Ook die straf werd later omgezet in levenslang. Net als Faber week Heinrich Boere in de jaren vijftig uit naar Duitsland. Ook hij kreeg het Duitse staatsburgerschap.

Het feit dat Duitsland heeft besloten Faber niet uit te leveren, wil niet zeggen dat de oud-SS’er nu zorgeloos van zijn oude dag kan gaan genieten. De kans bestaat dat hij in Duitsland vervolgd en veroordeeld wordt voor de misdaden die hij tijdens de oorlog beging. Dit is recent ook gebeurd bij Heinrich Boere. Die werd ruim een jaar geleden door een rechtbank in Aken veroordeeld tot levenslang vanwege de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens zocht de oud-SS’er in 2007 op:

sitestat

Foto: Still YouTubeIn de Russische hoofdstad Moskou is maandag…
Barak 1B - Foto: Stichting Barak 1BBarak 1B, de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: