‘Duivel ontdekt in fresco Giotto’

De ‘verstopte duivel’- Still YouTube

De Italiaanse kunsthistoricus Chiara Frugone beweert een afbeelding van een duivel te hebben ontdekt in een wereldberoemd fresco van Giotto di Bondone (ca. 1266-1337) in de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi. Dat meldt persbureau Reuters dit weekend.

Het draait om een fresco uit een serie van muurschilderingen over het leven en de dood van de heilige Franciscus van Assisi. Kunsthistoricus Chiara Frugone beweert in het twintigste deel van deze serie een afbeelding van een duivel te hebben ontdekt.- advertentie -

De bewuste fresco

Het hoofd van de duivel is verstopt tussen de wolken aan de bovenkant van het fresco.

Volgens Frugone is de verstopte afbeelding vanaf de grond heel moeilijk te zien, maar komt hij duidelijk naar voren wanneer detailfoto’s bekeken worden.

De fresco’s in de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi worden momenteel gerestaureerd. Sergio Fusetti, die de restauratie van de basiliek leidt, sluit niet uit dat Giotto een grap heeft willen maken door een duivel met hoorns te schilderen met de gelaatstrekken van iemand die hij niet mocht.

Of er echt sprake is van een ontdekking is de vraag. Volgens verschillende kunstkenners was namelijk al lang bekend dat er figuren verborgen waren in de dertiende-eeuwse muurschildering in de Sint-Franciscusbasiliek.

De muurschilderingen van de Florentijnse schilder en bouwmeester Giotto zijn wereldberoemd. Zijn oeuvre is echter omstreden. Volgens verschillende kunsthistorici zijn veel van de fresco’s die aan hem worden toegeschreven in werkelijkheid niet door hemzelf gemaakt, maar door zijn leerlingen en medewerkers.

Giotto zou in veel gevallen alleen de onderschilderingen en ontwerpen hebben gemaakt, waarna zijn medewerkers de werken voltooiden.

Een beroemd werk waarvan onomstotelijk vaststaat dat het door Giotto is gemaakt is de crucifix in de Basilica di Santa Maria Novella in Florence.

bart-van-hove-stadsgezicht-1-560
qurta-rotstekeningen

[caption id="attachment_13506" align="alignleft" width="265"]Een van de tekeningen

Een interdisciplinair team van Belgische wetenschappers,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: