Duizend jaar oude pijlen gevonden in Zweden

Foto: Ájtte Museum, Jokkmokk

Foto: Ájtte Museum, Jokkmokk

Archeologen hebben in Zweden twee zeer goed bewaard gebleven pijlen van ongeveer duizend jaar oud gevonden. Dat heeft het Ájtte Museum in het Zweedse Jokkmokk bekendgemaakt.


Volgens deskundigen zijn de pijlen door leden van de Sami-cultuur gebruikt bij de rendierjacht. Doordat de pijlen eeuwenlang onder een laag ijs lagen, verkeren ze nog in een zeer goede staat. De pijlen werden gevonden op ongeveer twaalfhonderd meter boven zeeniveau, in de buurt van het Torneträsk-meer in het noorden van Zweden.

Meestal worden er alleen pijlpunten gevonden, maar in dit geval vonden de archeologen de houten schachten waarop de ijzeren pijlpunten bevestigd waren. De pijlen worden momenteel nader onderzocht en zullen later tentoongesteld worden in het Ájtte Museum in Jokkmokk.

De Sami waren vroeger een nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoonde. Leden van de Sami-cultuur volgden rendierkudden in hun jaarlijkse voedseltrek. De dieren leverden de Sami onder meer melk, vlees en huiden en werden ook gebruikt als trekdieren. De Sami-cultuur bestaat nog steeds. In zowel Noorwegen, Zweden als Finland hebben de Sami zelfs een eigen parlement.

- advertentie -
De negende-eeuwse Viking-gesp - Foto: SCEZ
De negende-eeuwse Viking-gesp - Foto: SCEZBij archeologische opgravingen…
Komend weekend wordt de reconstructie onthuld
Komend weekend wordt de reconstructie onthuldIn 1990 vonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: