Duizend jaar vogels in honderden boeken

Uit: Jacob van Maerlant, Der naturen bloeme. Midden 15de eeuw. (KB)

Uit: Jacob van Maerlant, Der naturen bloeme. Midden 15de eeuw. (KB)

Bijzondere vogelboeken

Bij Museum Meermanno in Den Haag zijn de komende maanden zeldzame historische vogelboeken te bewonderen. Titel van de tentoonstelling die wordt geopend in bijzijn van Ivo de Wijs en Ellen ten Damme luidt: Vogels. Duizend jaar vogels in honderden boeken’

Purperen reiger. Uit: C. Nozeman e.a., Nederlandsche vogelen. Deel 4.  Amsterdam, 1809. Coll. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Purperen reiger. Uit: C. Nozeman e.a., Nederlandsche vogelen. Deel 4.
Amsterdam, 1809. Coll. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

De getoonde boeken zijn afkomstig uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno. De boeken omspannen tien eeuwen boekgeschiedenis. De expositie geeft een breed beeld van de vogel als onderwerp van boeken, illustraties en bandversieringen. De bezoeker maakt een rondgang langs een tiende-eeuws geïllustreerd manuscript, via bijzondere zeventiende-eeuwse wetenschappelijke uitgaven tot en met boeken over valkerij, hobbyvogels en vogels in letterkunde en gedichten. Ook zijn er kookboeken over smakelijk gevogelte te zien, reisboeken naar vogelkolonies en merkwaardige boeken over EHBO voor vogels en sport met vogels.

Topstukken

Een van de absolute topstukken van de tentoonstelling is Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant (rond 1350). Andere bijzondere werken zijn bijvoorbeeld Ornithologia van Ulisse Aldrovandi (rond 1600) en Chassidische legenden van Hendrik Nicolaas Werkman (1942-1943). Daarnaast neemt het beroemde vijfdelige boek Nederlandsche vogelen van Nozeman en Sepp (1770-1829) neemt een belangrijke plaats in op de tentoonstelling. In oktober verschijnt dit bijzondere boek in facsimile.

De tentoonstelling Vogels. Duizend jaar vogels in honderden boeken loopt van 29 augustus tot en met 4 januari 2015.

- advertentie -

Meer informatie over ‘Nederlandsche Vogelen’ (facsimile)

Blader door ‘Nederlandsche Vogelen’ (facsimile)

Baliemvallei, 1961 (© Erven C.J. Schneider)Het Indisch Herinneringscentrum…
Utrechts hymnarium uit 1563 (Museum Catharijneconvent Utrecht, Ruben de Heer)
Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een zogenaamd hymnarium – een liedboek met…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: