Duizenden archeologische voorwerpen gevonden bij Buren

Bij Buren (provincie Gelderland) zijn onlangs duizenden archeologische voorwerpen gevonden. Onderzoeksbureau Arcadis heeft dat dinsdag bekendgemaakt, meldt de Telegraaf.

Het gaat om zeker vijftienduizend voorwerpen, waaronder potscherven, verbrand leem, sieraden, munten en delen van maalstenen.


De objecten tonen volgens de onderzoekers aan dat zich op de vindplaats tussen de achtste en de tiende eeuw een rijke nederzetting bevond. De stukken werden gevonden tijdens de aanleg van een vistrap in het riviertje de Korne.

- advertentie -

Tijdens vooronderzoek was al duidelijk geworden dat zich op deze locatie mogelijk resten van een oude nederzetting bevonden. Dat er zoveel gevonden zou worden, was echter niet verwacht. Gezien de grote hoeveelheid gevonden potscherven, denken de onderzoekers dat de nederzetting mogelijk fungeerde als handelspost.

Volgens de onderzoekers moet de nederzetting gezien worden als een voorloper van het stadje Buren. Door overstromingen trokken de mensen later naar een wat hoger gelegen deel van het landschap.

Gerelateerde uitgaven:

Bob de Kover - Afb: Sportgeschiedenis.nlDe KNVB heeft deze…
atlas-wic-voc
Prins Willem-Alexander ontvangt een negendelige historische atlas uit handen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: