Duizenden voorwerpen Auschwitz-slachtoffers teruggevonden

In een opslag in Polen zijn duizenden objecten gevonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd van mensen die omkwamen in vernietigingskamp Auschwitz. Het Auschwitz-Birkenaumuseum heeft dat deze week bekendgemaakt.

Het gaat om zo’n 16.000 voorwerpen, waaronder juwelen, thermometers, bestek en sleutels. De objecten werden in 1967 door archeologen gevonden op een plek waar tijdens de oorlog een gaskamer en Crematorium III stonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om bezittingen die de gevangenen moesten afstaan kort voordat ze in de gaskamers werden omgebracht.

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum - Paweł Sawicki

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum – Paweł Sawicki

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum - Paweł Sawicki

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum – Paweł Sawicki

48 kartonnen dozen

Het Auschwitz-Birkenaumuseum ging op zoek naar de objecten nadat het een korte documentaire over de opgravingen van 1967 bekeek. Daaruit bleek dat er duizenden objecten waren gevonden, terwijl er maar een paar honderd waren geregistreerd. Het traceren van de zoekgeraakte objecten was niet eenvoudig, omdat de maker van de film niet meer leeft, museummedewerkers van toen zijn vertrokken en de archieven niets meldden over de ontdekking.

Na lang zoeken wist men de laatst nog levende persoon te traceren die betrokken was bij het project. Via deze persoon kwam men erachter dat de objecten bewaard werden in 48 kartonnen dozen in een opslag van de Poolse Academie van Wetenschappen.

- advertentie -

Begin deze maand werden de spullen overgebracht naar het Auschwitz-Birkenaumuseum. “Een totaal onverwachte ontdekking”, aldus museumdirecteur Piotr M. A. Cywiński.

Lees ook: Sieraden ontdekt in mok met dubbele bodem in Auschwitz
Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum - Paweł Sawicki

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum – Paweł Sawicki

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum - Paweł Sawicki

Foto: Auschwitz-Birkenaumuseum – Paweł Sawicki

Geschiedenis van Polen (animatie)
In deze animatie passeert de hele geschiedenis van Polen. Van de stichting…
Een aantal opmerkelijke sterfgevallen in zijn voorgeslacht bracht de jonge historicus Wiebe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: