Duizendste skelet opgegraven in Oldenzaal

Het duizendste skelet – Foto: Gemeente Oldenzaal

Archeologen doen al sinds september vorig jaar onderzoek op het St. Plechelmusplein in Oldenzaal, waar zich vroeger een begraafplaats bevond. Inmiddels zijn al ruim duizend skeletten opgegraven, meldt de gemeente Oldenzaal donderdag.

Sinds de start van het onderzoek op 12 september 2011 worden gemiddeld per dag vijftien individuen opgegraven. Regioarcheoloog Hans Oude Rengerink verwacht dat gedurende het onderzoek nog zeker enige honderden individuen gevonden zullen worden:

Deze begraafplaats is bijzonder, omdat er gedurende ruim duizend jaar begravingen hebben plaatsgevonden. Zodoende vinden we op een relatief klein oppervlak veel skeletten.

Deze week is dus het duizendste skelet opgegraven.

- advertentie -Het gaat om een vrouwelijk individu, tussen de dertig en veertig jaar oud. Waarschijnlijk uit de vijftiende of zestiende eeuw. Ze ligt met haar hoofd in westelijke richting. Volgens de onderzoekers betekent dit dat ze op christelijke wijze is begraven.

De opgegraven skeletten zijn niet allemaal compleet en de kwaliteit varieert.

De komende tijd zullen ook stukken buiten de voormalige begraafplaats worden onderzocht. De archeologen hopen hier nederzettingssporen aan te treffen en mogelijk de kerkhofmuur en verwijzingen naar de immuniteitsgracht rondom het kerkelijk gebied.

Naar aanleiding van het archeologische onderzoek is bij het St. Plechelmusplein een Infopunt geopend. Archeologen verrichten hier een aantal onderzoeks- en registratiewerkzaamheden en er zijn ook enkele archeologische vondsten te bekijken.

Het archeologisch onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de herinrichting van het plein.


groningen-archeologie-route
Deel van de routekaartIn de binnenstad van Groningen worden…
akko-horbat-uza-iaa
De broodstempel - Foto: IAABij de Noord-Israëlische havenstad Akko…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: