Duurste ooit geveilde schilderij te zien in Londen

Detail van het schilderij

Het duurste schilderij ooit geveild, Picasso’s Naakt, Groene Blaadjes en een buste, is sinds maandag te zien in het Tate Modern in Londen. Het is voor het eerst sinds 1961 dat het waardevolle werk te zien is voor het publiek.

Het schilderij werd vorig jaar geveild voor 106,5 miljoen dollar. Nooit eerder werd zoveel voor een schilderij betaald. Op het doek uit 1932 is Picasso’s minnares Marie-Thérèse Walter te zien. Werken waarop de Spaanse kunstenaar zijn minnares afbeeldde doen het goed bij veilingen.Een maand geleden werd nog bijna dertig miljoen euro betaald voor La Lecture, een doek waarop Picasso zijn minnares in een dromerige pose afbeeldde, in gedachten verzonken met een open boek op haar knieën.

- advertentie -

Degene die het doek Naakt, Groene Blaadjes en een buste vorig jaar kocht heeft het uiterst kostbare schilderij nu dus uitgeleend aan het Tate Modern in Londen. In 1961 was het werk voor het laatst te zien voor het publiek. Het is voor het eerst dat het werk in Groot-Brittannië is te bewonderen.

Picasso ontmoette Marie-Thérèse Walter in 1927 toen die nog minderjarig was. De kunstenaar was op dat moment getrouwd met Olga Chochlova. Enkele jaren werd de relatie tussen Walter en Picasso geheim gehouden. In 1932 doorbrak de kunstenaar het stilzwijgen. Picasso maakte dat jaar verschillende werken, waaronder La Lecture en Le Rêve, met daarop zijn minnares.

mentzel-brood-hazes-gr
In de Kunsthal in Rotterdam zijn de komende maanden ruim driehonderd foto's…
Foto: Uitgeverij Noord-HollandDe tentoonstelling Van cactus- tot voetbalplaatjes, Zaanse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: