Echtheid fles duinwater uit 1853 betwist

Etiket op de fles – klik voor een vergroting

Het Amsterdam Museum maakte een week geleden bekend een fles duinwater uit 1853 te hebben verworven. Of de aangekochte fles inderdaad uit de negentiende eeuw dateert is echter de vraag.

Kort na plaatsing van het nieuwsbericht op Historiek kwamen er al verschillende reacties binnen van mensen die zeiden precies zo´n fles thuis te hebben staan. Heel zeldzaam bleek de door het museum aangekochte dus niet te zijn.

Rob Katers legde in

- advertentie -zijn reactie een paar dagen geleden uit hoe dat kon. De flessen zouden verkocht zijn tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam in 1975. “De fles is dus 36 jaar oud en geen 158 jaar”, aldus Katers.

In het Parool van zaterdag is een artikel verschenen die die lezing onderschrijft. In dit artikel meldt ontwerper Jan Ketting dat hij de fles in de jaren zeventig zelf heeft ontworpen. Ketting:

Het verbaast me dat niet veel meer mensen hebben gereageerd. Er zijn er destijds duizenden van gemaakt.

Het Amsterdam Museum onderzoekt de zaak momenteel. Onduidelijk is hoeveel het museum voor de ‘fles uit 1853’ heeft betaald.

Het hunebed in BorgerBij de hunebedden in Drenthe zijn…
geraldine-ferraro-265
Geraldine FerraroIn Boston is zaterdag de Amerikaanse oud-politica Geraldine…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: