Dark
Light

Een Bataafse gladiator-in-opleiding

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Houten Zwaard - Een Bataafse gladiator-in-opleiding
Het Houten Zwaard - Een Bataafse gladiator-in-opleiding

De dvd Het Houten Zwaard is een fraaie historische film over een Bataafse jongeman die wordt opgeleid tot gladiator. De dvd is uitgegeven door Phalera Filmworks in samenwerking met “Corbulo”, de Levende Romeinse Geschiedenis Groep. Het Houten Zwaard is in historische opzicht waarheidsgetrouw en dan ook prima geschikt voor geschiedenisdocenten om in hun lessen te gebruiken.

De dvd is ook specifiek gemaakt ter ondersteuning van de geschiedenis en mede daarom is het een zeer compacte film geworden. Speelduur: 18 minuten.

De heldere en goed te volgen Floris van den Broek voorziet de film van gedegen commentaar. Hij legt onder meer uit hoe de noordgrens van het Romeinse Rijk (de Limes) eruitzag en hoe deze beveiligd werd. Vrij snel maken we kennis met de stam van de Bataven, die de Rijndelta bevolken en moeite hebben met de Romeinse overheersing.

Gladiatorenschool in Rome

De Bataafse opstand in 69 en 70, onder Julius Civilis, slaan de Romeinen echter verwoestend en genadeloos neer. De aangepakte opstandelingen hebben maar twee mogelijkheden: ze gaan dood (de leiders kregen de kruisigingsstraf) of ze worden slaaf (vooral de ‘meelopers’).

In de film volgen we het vernederende slavenleven van een van de Bataven, die later de naam Flamma krijgt, die op de slavenmarkt in het Duitse Xanten wordt verkocht aan een eigenaar van een gladiatorenschool. En gladiator zijn, dat was een beroerde baan. Hij vertrekt naar een van de ludi, de gladiatorenscholen in Rome, en moet vervolgens vechten voor zijn leven. Hoe het met Flamma afloopt, verraad ik niet maar moet u zelf maar bekijken.

Trailer van ‘Het Houten Zwaard’:

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×