Een Bataafse gladiator-in-opleiding

Het Houten Zwaard - Een Bataafse gladiator-in-opleiding

Het Houten Zwaard – Een Bataafse gladiator-in-opleiding

De dvd Het Houten Zwaard is een fraaie historische film over een Bataafse jongeman die wordt opgeleid tot gladiator. De dvd is uitgegeven door Phalera Filmworks in samenwerking met “Corbulo”, de Levende Romeinse Geschiedenis Groep. Het Houten Zwaard is in historische opzicht waarheidsgetrouw en dan ook prima geschikt voor geschiedenisdocenten om in hun lessen te gebruiken.

De dvd is ook specifiek gemaakt ter ondersteuning van de geschiedenis en mede daarom is het een zeer compacte film geworden. Speelduur: 18 minuten.

De heldere en goed te volgen Floris van den Broek voorziet de film van gedegen commentaar. Hij legt onder meer uit hoe de noordgrens van het Romeinse Rijk (de Limes) eruitzag en hoe deze beveiligd werd. Vrij snel maken we kennis met de stam van de Bataven, die de Rijndelta bevolken en moeite hebben met de Romeinse overheersing.

Gladiatorenschool in Rome

De Bataafse opstand in 69 en 70, onder Julius Civilis, slaan de Romeinen echter verwoestend en genadeloos neer. De aangepakte opstandelingen hebben maar twee mogelijkheden: ze gaan dood (de leiders kregen de kruisigingsstraf) of ze worden slaaf (vooral de ‘meelopers’).

In de film volgen we het vernederende slavenleven van een van de Bataven, die later de naam Flamma krijgt, die op de slavenmarkt in het Duitse Xanten wordt verkocht aan een eigenaar van een gladiatorenschool. En gladiator zijn, dat was een beroerde baan. Hij vertrekt naar een van de ludi, de gladiatorenscholen in Rome, en moet vervolgens vechten voor zijn leven. Hoe het met Flamma afloopt, verraad ik niet maar moet u zelf maar bekijken.

Trailer van ‘Het Houten Zwaard’:

VIP-rondleiding door musemdirecteur Wim PijbesHet Rijksmuseum opende precies…
2Doc - Het laatste hoofdstukIn de documentaire Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: