Een gezellig avondje: de kunstbeschouwing

Fragment uit een tekening van de Eerste Schilderijenzaal van Teylers Museum

Fragment uit een tekening van de Eerste Schilderijenzaal van Teylers Museum

Teylers verzameling

Tentoonstellingen bestonden in de achttiende eeuw nog niet. Wel was er een groot aantal verzamelaars van tekeningen en prenten. Geen verzamelingetjes maar flinke collecties van vaak duizenden bladen. De verzamelaars toonden graag hun collectie en bekeken met evenveel plezier die van anderen. Daarvoor was er de kunstbeschouwing.

Kunstbeschouwing in de Grote Herenkamer, het oude woonhuis van Pieter Teyler dat op dit moment gerestaureerd wordt en over enkele jaren open zal gaan voor het publiek - Foto: Teylers Museum

Kunstbeschouwing in de Grote Herenkamer, het oude woonhuis van Pieter Teyler dat op dit moment gerestaureerd wordt en over enkele jaren open zal gaan voor het publiek – Foto: Teylers Museum – Kees Hageman


Dit is een nieuwe rubriek in samenwerking met het

Bij een kunstbeschouwing nodigde een verzamelaar collega-verzamelaars uit. De gasten zaten rond een tafel en bekeken de tekeningen en prenten van de gastheer. Geen tentoonstelling dus, maar een gezellig en inspirerend avondje: “Eene bezigheid die ons veeltyds aanleiding tot verstandige en aangename gesprekken geeft, waar door wy onze Avondüuren vermakelijk en tevens nuttig met elkander kunnen doorbrengen”, aldus de bekende Amsterdamse verzamelaar Cornelis Ploos van Amstel.

- advertentie -

Pieter Teyler droeg de tekenkunst een warm hart toe. Toch was zijn eigen tekeningen- en prentenverzameling waarschijnlijk niet groot. Na zijn overlijden is die op spectaculaire wijze uitgebreid, ook wat betreft de kwaliteit. Vincent van der Vinne en zijn opvolger Wybrand Hendriks waren daar verantwoordelijk voor. Zij waren de opzichters (conservatoren) van de Kunstverzamelingen. Ook Directeuren van Teylers Stichting hadden een warme belangstelling voor tekeningen en prenten.

Waarschijnlijk zijn er al snel kunstbeschouwingen georganiseerd in de Ovale Zaal of de Grote Herenkamer. Gezien de professionaliteit en ervaring van de opzichters zullen deze niet alleen gezellig maar ook leerzaam zijn geweest.

Het verschijnsel van de kunstbeschouwing leeft nog voort in Teylers Museum. Op of rond 25 maart, Pieter Teylers geboortedag, vindt ieder jaar een traditionele kunstbeschouwing plaats, waarbij nog altijd uit Goudse pijpen wordt gerookt en koekjes naar geheim recept worden geserveerd.

~ Teylers Museum


Op Historiek.net lees je iedere maand een bijzonder, grappig of mooi verhaal over de verzameling van Teylers Museum in Haarlem. In dit museum ontdek je wonderen van kunst en wetenschap in een monument van wereldklasse. Teylers bestaat al sinds 1784 en is daarmee het eerste en oudste museum van Nederland. Nieuwsgierig geworden naar de bijzondere gebouwen, collecties en verhalen van Teylers? Bezoek dan ook eens de websites of volg het museum op Facebook en Twitter.

www.teylersmuseum.nlwww.teylersuniversum.nlwww.teylersrembrandt.nl

Tekeningen op de hand bekijken - Foto: Teylers Museum – Kees Hageman

Tekeningen op de hand bekijken – Foto: Teylers Museum – Kees Hageman

Een van de verbrande werken - Femme devant…
Beroemde kaart die Harry Beck in 1933 van de Londense metro maakte - Afb: tfl.gov.uk
Het niet bestaande Kong-gebergte op een kaart van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: