Eén miljoen euro voor museum Oranjehotel

Dodencel van het Oranjehotel (DelftTech)

Dodencel van het Oranjehotel (DelftTech)

Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) steekt één miljoen euro in de ontwikkeling van een openbaar museum over het Oranjehotel in Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in deze gevangenis veel verzetsstrijders en militairen opgesloten.


Het museum staat onder meer stil bij de dodencel van de Scheveningse gevangenis, cel 601. In deze cel, die geheel in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, zaten gevangenen die korte tijd later op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd werden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) woonde zaterdag een jaarlijkse herdenking in het Oranjehotel bij. De bewindspersoon roemde in zijn rede de mensen – veelal uit het verzet tegen de Duitse bezetter – die er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten.

‘Wij zijn moreel verplicht hen te herdenken’, sprak Van Rijn. ‘Hun nalatenschap is onze vrijheid, misschien wel de kostbaarste erfenis die we hebben’.

Tijdens zijn toespraak kondigde de staatssecretaris aan dat het vfonds, onder voorwaarden, één miljoen euro bijdraagt aan een herinneringscentrum Oranjehotel. De realisatie van dat centrum komt daarmee een grote stap dichterbij. De gemeente Den Haag heeft eerder al minimaal 500.000 euro toegezegd.

- advertentie -
Still uit de Holocaust-documentaire van Hitchcock (EYE)
Still uit de Holocaust-documentaire van Hitchcock (EYE)Bij filmmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: