Een vals bankbiljet van meesteroplichter Alves dos Reis

Vals biljet van Alves dos Reis (Geldmuseum)

Met de gezinstentoonstelling Snel Geld staat het Geldmuseum in Utrecht de komende maanden stil bij de wijze waarop geldcriminelen in de loop der eeuwen te werk zijn gegaan.

Zo is er bijvoorbeeld een vervalst bankbiljet te zien van de Portugese meesteroplichter Alves dos Reis (1898-1955). Het valse biljet van 500 reis werd in 1925 gemaakt bij de officiële drukkerijwaar ook de Portugese overheid haar bankbiljetten liet drukken. De vervalsingen waren eigenlijk alleen door de serienummers van echt te onderscheiden.

- advertentie -

Een ander bijzonder object is een zogenaamde dubbele shekel van Sidon uit circa 380 voor Christus. In deze munt is ooit een inkeping gemaakt zodat gecontroleerd kon worden of de munt door en door van zilver was en geen kern had van onedel metaal.

Na deze test werd de munt overigens gewoon weer als betaalmiddel gebruikt.

Shekel uit 380 v.Chr.

Aan de hand van deze en andere stukken uit de collectie wil het Geldmuseum de bezoeker kennis laten maken met vervalsers, oplichters en hackers. Naast het bekijken van vervalste munten en bankbiljetten kan worden ontdekt op welke manieren witwassen, skimmen en phishing worden tegengegaan.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 26 mei 2013.

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartiern HNBij versterkingswerkzaamheden van de Westfriese…
eye-still-doop-gr
Still video EYEPrinses Juliana werd op 5 juni 1909…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: