Eerste kleurenfilm ontdekt in Brits museum

Bij het National Media Museum in Engeland is een kleurenfilm ontdekt die gemaakt is in 1901 of 1902. Het gaat daarmee om de oudst bekende kleurenfilm ter wereld.

Still uit de film

De film werd ontdekt in het archief van het museum in Bradford. Hij werd rond 1901 gemaakt door filmpionier Edward Turner. In de film zijn onder meer beelden te zien van marcherende soldaten, een papegaai en drie kinderen die naar een goudvissenkom kijken.

- advertentie -

Edward Turner had een truc bedacht zodat hij een kleurenfilm kon maken. Hij filmde door gekleurde filters en zorgde er vervolgens voor dat die kleuren op de juiste plekken werden geprojecteerd. Hierdoor ontstond de illusie van een kleurenfilm.

De film is vanaf volgende week in het Britse museum te zien. De BBC komt later deze maand met een documentaire over het werk van de filmpionier.

Richard III van EngelandArcheologen hebben in Leicester mogelijk resten…
rutger-jan-schimmelpenninck
Rutger Jan Schimmelpenninck, c. 1805 (Rijksmuseum Amsterdam)Op initiatief van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: