Oud-olympische skiester overleden

Schimmelpenninck van der Oye tijdens de Winterspelen van 1936 – Afb: KB

Gratia Schimmelpenninck van der Oye, de eerste Nederlandse vrouw die deelnam aan de Olympische Winterspelen, is zondag op 99-jarige leeftijd overleden. De Nederlandse Ski Vereniging (NSV) heeft dat bekendgemaakt.

De skiënde freule Gratia Schimmelpenninck van der Oye was in 1936 de eerste Nederlandse vrouwelijke deelnemer aan de Olympische Winterspelen. De spelen werden dat jaar gehouden in Garmisch-Partenkirchen, waar alpineskiën voor het eerst op het programma stond.De Nederlandse deed 6 minuten en 4 seconden over de afdaling en werd daarmee dertiende.

- advertentie -

De sportvrouw werd in 1912 geboren in Doorn als dochter van Alphert Schimmelpenninck van der Oye en jonkvrouw Henriette Susanna Fréderique Huyssen van Kattendijke. Ze leerde in Oostenrijk skiën waar ze met haar moeder woonde.

In 1997 werd Gratia Schimmelpenninck van der Oye benoemd tot erelid van de NSV.

Geschiedenis Online Prijs 2011De Geschiedenis Online Prijs van 2011…
Spaanse vertaling van 'Lof der zotheid' - Foto: Peter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: