Eerste sprookje Hans Christian Andersen gevonden

Hans Christian Andersen

In de nationale archieven van Denemarken is een sprookje gevonden van Hans Christian Andersen. Het blijkt te gaan om het oudst bekende sprookje van de beroemde schrijver en dichter. Dat meldt de Deense krant Politiken deze week.

Het sprookje, getiteld De vetkaars, gaat over een kaars die een plek in de wereld probeert te vinden. Hij heeft het daar wat moeilijk mee, totdat hij door een zogenaamde tondeldoos (een soort voorloper van de lucifer) wordt aangestoken.


Vermoed wordt dat Andersen het korte sprookje schreef toen hij nog op school zat. Het gedicht is, vergeleken met zijn latere sprookjes, wat ruw van stijl. Een expert die het sprookje twee maanden lang heeft bestudeerd spreekt van een “sensationele ontdekking”.

De Deense krant Politiken heeft het sprookje vertaald in het Engels en online gezet.

De sprookjes en vertellingen van Hans Christian Andersen (1805-1875) zijn wereldberoemd. In eigen land werden zijn verhalen pas echt gewaardeerd nadat hij naam had gemaakt in het buitenland. Enkele beroemde sprookjes van zijn hand zijn: De prinses op de erwt, De nieuwe kleren van de keizer, Het meisje met de zwavelstokjes en Het lelijke eendje. De sprookjes van Hans Christian Andersen zijn in meer dan honderd talen vertaald.

ravi-shankar
Shankar tijdens een optreden in 2009 - Foto: CCDe…
Kaas - Foto: stock.xchngNederlanders mogen dan 'kaaskoppen' genoemd worden,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: