Eerste Wereldoorlog in 3D

Honderdtwintig jaar voor de moderne 3D-technologie werd de ‘derde dimensie’ in beelden gecreëerd met stereofotografie. Twee beelden op glas of karton werden in een stereoscoop zichtbaar in 3D.


Deze techniek werd meer dan een eeuw geleden even populair als de televisie in onze tijd. Hoewel het streng verboden was, namen vele soldaten een camera of stereofotoapparaat mee naar het front om hun belevenissen in beeld te brengen. Pas na de Grote Oorlog kwamen deze ongecensureerde beelden in het openbaar.

Het thuisfront zag voor het eerst het ware gezicht van de oorlog, die door de censuur vier jaar verborgen werd gehouden. De beelden, bekeken door de stereoscoop, waren stille getuigen van het onmenselijke leven in de loopgraven, van dorpen veranderd in ruïnes, van verminkte, gewonde en gesneuvelde krijgsmakkers.

Jan Vanderstraeten en Geert Vanvaerenbergh selecteerden honderd unieke beelden uit een verzameling van 550 stereofoto’s van het Westelijk Front uit de Eerste Wereldoorlog. Met de bijgeleverde 3D-bril reis je honderd jaar terug in de tijd en zie je de Grote Oorlog levensecht voor je. Een bijzondere ervaring! Bij elk beeld wordt achtergrondinformatie gegeven: een landkaartje, foto’s van hoe het landschap er vandaag uitziet, getuigenissen, feiten… In het begeleidende boekje kom je meer te weten over stereofotografie en zijn link met de Eerste Wereldoorlog.

- advertentie -

WOI in 3D – Jan Vanderstraeten & Geert Vanvaerenbergh
Ongecensureerde beelden van het westelijk front

ISBN: 9789063066529
Uitgever: Davidsfonds
Hardcover
Prijs: € 69,95

Bestel dit boek bij:

Dodenherdenking verstoord door filmopnamesOp veel plekken in het…
Filibert Bouttats (II), Consult van de medicijnen inde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: