Eeuwenoud complex gevonden bij Bijbelse stad Ur

Foto: Stuart Campbell – Universiteit van Manchester

Bij Ur, een stad in Irak die ook in de Bijbel genoemd wordt, hebben archeologen een eeuwenoud complex blootgelegd. De ontdekking is deze week bekendgemaakt door een team archeologen van de Universiteit van Manchester.

Het complex zou zo’n vierduizend jaar oud zijn en een afmeting hebben van tachtig bij tachtig meter. De archeologen hebben in het complex onder meer een kleitablet gevonden met daarop een afbeelding van een biddende man.


- advertentie -

Professor Stuart Campbell van de Universiteit van Manchester vermoedt dat het gebouw een publieke functie heeft gehad. Mogelijk was het een soort administratie-centrum. De archeologen kamen op het spoor van het gebouw na bestudering van satellietbeelden. Het gebouw bestaat uit verschillende kamers rond een binnenplaats.

Campbell en zijn team zijn de eerste Britse archeologen die onderzoek doen in het zuiden van Irak sinds de jaren tachtig. De vindplaats bevindt zich zo’n twintig kilometer ten zuiden van de stad Ur. Deze stad werd rond 4000 voor Christus jaar gesticht. Begin jaren twintig van de vorige eeuw werden in Ur door de Britse archeoloog Leonard Woolley beroemde koningsgraven gevonden.

Gerelateerde boeken:

Paleis SoestdijkEr worden nog een jaar langer rondleidingen gegeven…
melchior-de-polignac-265
Het schilderij van Semiramis Öner Mühürdaroglu wordt onthuld op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: