Eeuwenoud scheepswrak bij Hasselt onderzocht

Scheepswrak bij Hasselt (Rijskwaterstaat)

Scheepswrak bij Hasselt (Rijskwaterstaat)

Bij Hasselt (provincie Overijssel) werd vorig jaar door onderwaterarcheologen van Rijkswaterstaat een scheepswrak uit de zestiende eeuw gevonden. Deze week wordt het schip nader onderzocht.


Het wrak werd vorig jaar bij toeval ontdekt toen met sonarapparatuur gezocht werd naar een gezonken pleziervaartuig.

Deze week wordt het eeuwenoude wrak onderzocht. Duikers zullen onder meer de exacte vindplaats markeren. Vermoed wordt dat hem om een zogenaamd koggeschip gaat. Deze schepen werden vanaf ongeveer 1200 gemaakt en zijn onder meer gebruikt voor handel op de Oostzee.

Het wrak bij Hasselt is waarschijnlijk zo’n 27 meter lang en dateert uit circa 1500. De komende tijd wordt ook bekeken of er nog iets van de scheepsinventaris of lading bewaard is gebleven. Het historische wrak ligt (op zijn kant) in de vaargeul van het Zwarte Water, op een diepte van vijf meter.

- advertentie -

De vondst wordt wel vergeleken met de ontdekking van de Kamper kogge uit 1440 van twee jaar geleden. Dit wrak wordt volgend jaar waarschijnlijk geborgen.

Oude kaart van het gebied
Oude kaart van het gebiedDe Amerikaanse historicus John…
Afval van de groepsmaaltijd (Sagalassos Project & Bruno Vandermeulen, KU Leuven)
Archeologen van de Katholieke Universiteit Leuven hebben in Sagalassos, een vergane Romeinse

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: