Efteling beticht van racisme

Een online actiegroep, Stop Oppresive Stereotypes, vindt dat actiepark De Efteling enkele “uitermate racistische attracties” heeft. Het heeft het pretpark gevraagd de bewuste attracties uit het park te verwijderen. De Efteling heeft inmiddels een gesprek aangevraagd met de actiegroep.

Aangepast Efteling-logo dat de groep als profielafbeelding gebruikt

Aangepast Efteling-logo dat de groep als profielafbeelding gebruikt

De actiegroep, die op Facebook een pagina heeft aangemaakt, maakt bewaar tegen de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival. De eerste attractie ligt onder vuur vanwege een beeld van een zwarte kannibaal met een lepel door zijn neus. Om hem heen draaien gekleurde kookpotten waarin bezoekers plaats kunnen nemen. Carnaval Festival stuit de actievoerders tegen de borst omdat daarin enkele bosjesmannen te zien zijn.

De actiegroep, die stelt dat onderdrukkingen met stereotyperingen begint, heeft een open brief naar het pretpark gestuurd. Het schrijft daarin onder meer:

“Wij vinden dat u zich schuldig maakt aan het in stand houden van racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora. U claimt er voor kinderen te zijn maar u sluit niet witte kinderen uit en reduceert ze tot stereotypering.”

- advertentie -

Gesprek

De Efteling heeft via de media laten weten graag in gesprek te gaan met de actiegroep. Het park ontving eerder al eens klachten over het mogelijk racistische karakter van sommige attracties, maar dat waren er volgens de Efteling niet veel. Welke personen er precies achter de actiegroep zitten is niet duidelijk.

Geschiedenis Festival
Boekhandelscollectief Libris verbindt zich aan het Geschiedenis Festival van het Historisch Nieuwsblad.…
Portret van Europa op het nieuwe biljet van 50 euro
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vanmiddag bekendgemaakt hoe het nieuwe bankbiljet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: