‘Egyptenaren nemen boeken Tropeninstituut over’

Bibliotheek van Alexandrië - Foto: CC

Bibliotheek van Alexandrië – Foto: CC

Een groot deel van bibliotheekcollectie van het Tropeninstituut in Amsterdam wordt overgenomen door de vermaarde Bibliotheca Alexandrina in Alexandrië. Dat meldt de Volkskrant donderdag.


De Egyptenaren zouden 400.000 boeken en 20.000 tijdschriften willen overnemen om de collectie toegankelijk te houden voor onderzoek. Volgens de Volkskrant is de directeur van de Egyptische bibliotheek in Amsterdam en wordt mogelijk donderdag al een overdrachtsovereenkomst ondertekend.

Voor het Tropeninstituut komt de redding net op tijd. De bibliotheek van het instituut sluit de deuren omdat het Rijk de subsidie stopzet. Eerder deze maand werd al een ander onderkomen gevonden voor een klein deel van de collectie. Zowel de universiteit van Leiden, het Vredespaleis in Den Haag en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk nemen een deel van de collectie over.

Voor het merendeel van de collectie was echter nog geen nieuwe bestemming gevonden. Voor duizenden boeken dreigde hierdoor de papierversnipperaar. Dankzij tussenkomst van de bibliotheek in Alexandrië lijkt dit deel nu ook gered. Alleen voor geschriften in de Nederlandse taal hebben de Egyptenaren geen belangstelling.

- advertentie -
Een van de stukken die in Rome tentoongesteld…
[caption id="attachment_19177" align="alignleft" width="265"] RijksstudioHet Rijksmuseum heeft vrijdag de designwedstrijd Maak je…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: