De Eiffeltoren – Het bekendste monument van Parijs

De Eiffeltoren is hét symbool van Frankrijk en hoofdstad Parijs. De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889. Omdat deze tentoonstelling precies 100 jaar na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) plaatsvond, werd hij ook gebouwd om deze revolutie te herdenken.

Eiffeltoren - Foto: CC/Tristan Nitot

Eiffeltoren – Foto: CC/Tristan Nitot

De driehonderd meter hoge toren bevindt zich aan de oever van de rivier de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. Inclusief antenne is het monument 324 meter hoog. tot 1930 was de Eiffeltoren het hoogste gebouw ter wereld.

Zevenhonderd personen dienden een voorstel in voor een gebouw dat tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs gepresenteerd kon worden. Het ontwerp van Maurice Koechlin en Emile Nouguier werd uiteindelijk gekozen. Aannemer voor het project werd Gustave Eiffel en architect Stephen Sauvestre.

De bouw van de toren duurde van 1887 tot 1889. In totaal werkten er 250 staalarbeiders mee aan de bouw. Op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren ingehuldigd en op 6 mei werd hij officieel geopend. Dit door de prins van Wales, Koning Edward VII van Engeland.

- advertentie -

Afbraak van de Eiffeltoren

Aanvankelijk was het de bedoeling de toren na twintig jaar weer af te breken. Dit gebeurde echter niet, onder meer omdat het bouwwerk goed gebruikt kon worden voor communicatiedoeleinden.

Jaarlijks bezoeken ruim 5,5 miljoen personen de Franse toren. Met behulp van een lift kan men naar de top van de toren reizen. Op de Eiffeltoren zijn 72 namen van wetenschappers, ingenieurs en andere belangrijke personen te vinden. De namen werden aan het begin van de twintigste eeuw weg geschilderd. Rond 1986 zijn ze weer zichtbaar gemaakt.

Boek: Parijs, de geschiedenis van de stad – Edward Rutherfurd

Place de la Concorde - cc
Het meer dan acht hectare grote plein Place de la Concorde, gevestigd…
Stonehenge (cc - Jeffrey Pfau)
Stonehenge behoort tot een van de bekendste zogenaamde megalithische monumenten uit de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: