Eigen glossy voor omstreden Jan Pieterszoon Coen

Jan Pieterszoon Coen en zijn glossy – Foto: Westfries Museum


In Hoorn is afgelopen week het glossy magazine getiteld Coen! gelanceerd. Het eerste exemplaar van de eenmalige uigave werd donderdag door Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, overhandigd aan Jan Pieterszoon Coen zelf.

Over de bekende VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is in Hoorn en daarbuiten de laatste tijd veel te doen geweest. Inwoners van Hoorn, de geboortestad van Coen, pleitten er middels een burgerinitiatief voor zijn standbeeld te verwijderen en te vervangen door een beeld van een historische stadgenoot op wie Hoorn “wel trots kon zijn”. Uiteindelijk koos de gemeenteraad van Hoorn er voor om het standbeeld op het plein in de binnenstad te laten staan. Wel kwam er een nieuw tekstbord bij het beeld waarop ook enkele kritische kanttekeningen bij de daden van de bekende VOC-medewerker werden geplaatst.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum in Hoorn, onthulde donderdag bij het standbeeld van Coen op de Roode Steen de glossy die door het museum werd gemaakt in

- advertentie -Poster: ‘Adolf, geroemd en verguisd’

samenwerking met de uitgeverij PolderVondsten. De museumdirecteur:

Na vierhonderd jaar krijgt Coen zijn eigen glossy. Of hij daar zelf blij mee zou zijn, valt te betwijfelen. In de ‘Coen!’ wordt hij namelijk van alle kanten belicht, dus ook van zijn slechte kant. Met de ‘Coen!’ willen we de lezer vooral kennis laten maken met de grote rijkdom aan visies, historische verhalen en prachtige afbeeldingen die met deze persoon samenhangen. Er is ruimte voor uiteenlopende meningen. Zo laten we zien dat er meer nuances mogelijk zijn dan simpel held of schurk.

De eenmalige uitgave van het glossy magazine maakt onderdeel uit van een groot project van het Westfries Museum. Met de glossy Coen en de tentoonstelling De zaak Coen speelt het museum in op de discussie rond het standbeeld op de Roode Steen. Dat Jan Pieterszoon Coen nog altijd tegenstanders heeft, bleek ook bij de presentatie van het blad. Geerdink:

‘s Morgens werden wij verrast door een poster van Hitler op de sokkel van het standbeeld. De poster was een persiflage op de affiche van het Westfries Museum. “Adolf, geroemd en verguisd” was erop te lezen. De poster hebben we direct opgenomen in de tentoonstelling. De discussie leeft, dus de geschiedenis leeft en dat is prachtig.

Verschillende bekende historici, zoals Maarten van Rossem en Hans Goedkoop, werken mee aan het project van het Westfries Museum.

De glossy Coen! is verkrijgbaar in diverse museumwinkels en boekhandels.

Muur in de stoomstroopfabriek in Borgloon - Foto: CC/DonarreiskofferDe…
De AesthedesBij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: