Eigen tentoonstelling voor Donald Duck

Donald Duck-tentoonstelling bij Museum Meermanno (Afb Disney)

Donald Duck-tentoonstelling bij Museum Meermanno (Afb Disney)

Museum Meermanno in Den Haag heeft een tentoonstelling samengesteld over Donald Duck, de onhandige, driftige eend zonder broek die al tijden een eigen weekblad heeft en op het witte doek furore maakte.

Eerste editie van de Nederlandse Donald Duck (KB)

Eerste editie van de Nederlandse Donald Duck (KB)


De van oorsprong Amerikaanse stripfiguur is al tachtig jaar een beroemde eend. Donald Duck verscheen voor het eerst in 1934 als bijfiguur in een korte tekenfilm van Walt Disney. De Amerikaanse tekenaar Carl Barks tekende de eend tussen 1942 en 1966 en maakte hem wereldberoemd als stripfiguur. Ook bedacht hij Duckstad en andere bekende figuren zoals oom Dagobert, Guus Geluk en Willie Wortel.

In Nederland verscheen het weekblad Donald Duck voor het eerst in 1952. Voor de Nederlandse redactie tekenden verschillende striptekenaars Donald Duck, onder wie Ben Verhagen, Daan Jippes en Mau Heymans. In de tentoonstelling zijn strips van verschillende tekenaars te zien, met steeds een net iets andere Donald.

Dat Donald Duck een wereldberoemde eend is, tonen de strips uit verschillende landen, van Denemarken tot Italië, van Oostenrijk tot China. Ook wordt Duckstad bezocht door BN’ers, onder wie Sven Kramer (Zwaan Kranig) en Georgina Verbaan (Georgina Verzwaan) en kent de Donald Duck een kroningsspecial met Maxima en Willem-Alexander.

- advertentie -

Donald Duck in reclame

In de tentoonstelling zijn bijzondere uitgaven te zien en is er aandacht voor Donald Duck in de reclame: merken als Zwitsal, Honig en Nutricia gebruikten zijn populariteit om hun producten mee aan te prijzen. Ook is Donald Duck ingezet als propaganda. In de Tweede Wereldoorlog bracht Walt Disney tekenfilms uit, met de Amerikaanse eend in de hoofdrol, die de oorlog tegen Duitsland propageerde.

De tentoonstelling ‘Donald Duck. Al 80 jaar een beroemde eend´ is van 26 augustus tot en met 4 januari 2015 is te zien in het souterrain van Museum Meermanno.

Kenmerken van misdadigers volgens Cesare Lombroso
De biologische oorzaken van crimineel gedragIn een nieuwe tentoonstelling toont museum Het…
Gone with the wind (1939)
Filmmuseum EYE in Amsterdam brengt eind dit jaar de filmklassieker Gone With…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: