Eilandje Despotiko wordt openluchtmuseum

Het onbewoonde Cycladen-eilandje Despotiko, ten westen van Antiparos, wordt binnenkort een openluchtmuseum waar talloze archeologische vondsten te bewonderen zijn. Het wordt vergelijkbaar met het ‘museumeiland’ Delos.


Centraal punt op de archeologische site van Despotiko is de tempel van Apollo, die werd gebouwd met marmer van het nabijgelegen eiland Paros. De gevel van de tempel heeft zeven pilaren van 3,8 meter hoog. Naast de tempel bevinden zich ruimtes voor priesters en gelovigen.

Potscherven met inscripties die op het eiland werden gevonden bevestigen dat Apollo, Artemis en Hestia (Griekse godin van de huiselijke haard) werden aanbeden door de oude bewoners van Prepesinthos – de oude naam van Despotiko.

De Apollo-tempel op Despotiko werd gebouwd door inwoners van Paros. Zij kozen voor deze locatie uit politieke en economische redenen. Tussen de inwoners van Paros en Naxos bestond grote rivaliteit over heerschappij in dat deel van de Egeïsche Zee.

- advertentie -

Archeologen doen al zeventien jaar onderzoek op Despotiko. De eerste opgravingen op het eilandje dateren uit de negentiende eeuw. De bekende archeoloog Christos Tsountas ontdekte toen een begraafplaats uit de Vroege Bronstijd.

~ Natascha NeefParakalo

Maria Margaretha la Fargue (Franse grootouders), Interieur van een huis aan de Dunne Bierkade, ca. 1780. Collectie Haags Historisch Museum
Het Haags Historisch Museum laat met de nieuwe tentoonstelling ‘De Wereld in…
Jan Hovers (r) en vertrekkend museumdirecteur Fokelien Renckens-Stenneberg (Zaand Museum)
Het Zaans Museum in Zaandam heeft vanaf volgend jaar een nieuwe directeur:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: