Elfstedentochtwinnaar Jeen van den Berg (86) overleden

Jeen van den Berg als winnaar van de Elfstedentocht van 1954

Jeen van den Berg als winnaar van de Elfstedentocht van 1954

De Nederlandse schaatser Jeen van den Berg is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij is een legende in de schaatswereld, vooral omdat hij in 1954 de Elfstedentocht won.


Jeen van den Berg werd in 1928 geboren in De Veenhoop, een dorpje in de Friese gemeente Smallingerland. Op 3 februari 1954 nam hij deel aan de Elfstedentocht. Hij won de tocht in een recordtijd: 7 uur en 35 minuten. Pas eenendertig jaar later werd die tijd verbeterd. Bij de Elfstedentocht van 1963, die vanwege de zeer barre weersomstandigheden door maar zeer weinig deelnemers werd uitgereden, eindigde Van den Berg ook op het podium. Hij werd toen derde.

In totaal schaatste de Fries, onderwijzer van beroep, de beruchte Elfstedentocht maar liefst zeven keer uit. Eén keer kwam hij dus als eerste over de meet.

In 1973 werd hij Jeen van den Berg op 44-jarige leeftijd de eerste Nederlands kampioen marathonschaatsen. Als langebaanschaatser deed hij ook nog twee keer (1956 en 1960) mee aan de Olympische Spelen.

- advertentie -

In 2004 schonk hij de trofeeën die hij in de loop van de jaren had verzamelde, aan het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.

Elfstedentocht (1954)

Nationaal Monument op de Dam - cc
Nationaal Monument op de Dam - ccHet Nationaal…
De EO werkt momenteel aan een nieuw programmaconcept voor uitzending op 4…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: