Elgin Marbles middelpunt nieuwe expositie

Elgin Marbles in het British Museum

Elgin Marbles in het British Museum

De Elgin Marbles gaan verhuizen. Niet naar Griekenland – helaas – maar naar een ander deel van het British Museum in Londen, waar ze al sinds 1816 te zien zijn.


Het is voor de eerste keer in vijftig jaar dat de marmeren delen van het Parthenon worden verplaatst. De Elgin Marbles zijn het middelpunt van een grote tentoonstelling over het oude Griekenland die in het voorjaar van 2015 opent in de nieuwe Sainsbury Exhibitions Gallery.

De expositie heeft als thema het ‘Griekse mooie lichaam’ en zal bestaan uit diverse voorwerpen uit de collectie van het British Museum en geleende stukken van andere instellingen.

“De oude Grieken bedachten het idee van het menselijk lichaam in de kunst als een object van schoonheid en van betekenis. De tentoonstelling zal een nieuwe kijk bieden op het Griekse lichaam in de kunst en zijn verbindingen met andere culturen in de wereld”, zei een woordvoerder van het museum in de Britse krant The Telegraph.

- advertentie -

Griekenland en Groot-Brittannië bakkeleien al decennia lang over teruggave van de Elgin Marbles. De 2500 jaar oude friezen werden door Lord Elgin in 1806 vanuit Athene naar Londen vervoerd, met toestemming van de toenmalige Ottomaanse bezetters.

In 1816 verkocht Lord Elgin de fragmenten aan het British Museum, waar ze nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn. Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het Werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek. Griekenland vindt dat de friezen thuishoren in Athene.

~ Natascha NeefParakalo

Oude toegangskaartjes (Spoorwegmuseum)Het Spoorwegmuseum in Utrecht is op…
Detail van het paneel De Aartsengel Gabriël en de Profeet Zacharias tijdens reiniging.
Het wereldberoemde vijftiende-eeuwse veelluik 'De Aanbidding van het Lam Gods' van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: