Elisabeth Leijnse winnaar Biografieprijs 2016

Cécile en Elsa, strijdbare freules

Elisabeth Leijnse is de winnaar van de Biografieprijs 2016. De schrijfster ontving de prijs dinsdagavond uit handen van prins Pieter Christiaan. De Biografieprijs is een tweejaarlijkse literaire prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.

Cécile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth Leijnse

Cécile en Elsa, strijdbare freules – Elisabeth Leijnse

Elisabeth Leijnse ontving de prijs voor haar biografie Cécile en Elsa. Strijdbare freules, over twee adellijke zussen die in hun jeugd innig verbonden zijn maar elkaar in het volwassen leven vaak bittere verwijten maken over gemaakte keuzes. De jury over het winnende boek:

“Alle voorwaarden waren aanwezig voor een prachtige biografie van deze zusjes: een overstelpende hoeveelheid documentatie, een uitgebreid netwerk van interessante en nu nog bekende kunstenaars, dramatische gebeurtenissen te over en een lang leven. Door de prettige, laconieke stijl en de afwezigheid van interpretatie is het boek bijna een ‘pageturner’ te noemen.”

Aan de Biografieprijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

De Erik Hazelhoff Jong Talentprijs is gewonnen door Jeroen van den Biggelaar voor zijn masterscriptie Moderne architectuur van korte duur. Vier cases van vroeg gesloopte bouwwerken uit de jaren zeventig. De jury:

- advertentie -

“Een pleidooi voor het behoud van deze verdwenen gebouwen en het belang van hun architecten. Dit pleidooi is warm, maar tegelijk ook genuanceerd. Nergens wordt het gelijkhebberig of drammerig. En dat is knap.”

Van den Biggelaar – verbonden aan de Universiteit Utrecht – ontvangt een auteurscontract bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en een geldprijs van 5.000 euro.

Boek: Cécile en Elsa, strijdbare freules – Elisabeth Leijnse
Alle genomineerden voor de Biografieprijs 2016

Oudste publicatie van het Wilhelmus uit de jaren 1570 - Koninklijke Bibliotheek België
Het Wilhelmus wordt ook wel het oudste volkslied ter wereld genoemd, maar…
Paleis Noordeinde te bezoeken via Google Street View
Paleis Noordeinde is sinds vandaag virtueel te bezoeken. De verschillende vertrekken van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: