Enorm Mao-beeld onthuld in China

In de Chinese provincie Henan is een enorm goudkleurig standbeeld van de communistische leider Mao Zedong onthuld. Het beeld is maar liefst 36 meter hoog en kostte bijna 3 miljoen yuan, omgerekend 427.000 euro.

Het beeld bevindt zich in de buurt van de stad Kaifeng en is opgericht op initiatief van een groep lokale ondernemers en groeperingen. Zij hebben er ook gezamenlijk voor betaald. Het beeld van de zittende Mao is volgens Chinese media gemaakt van steen en beton. Na voltooiing is het goud geverfd.

Mao Zedong was decennialang de leider van de Volksrepubliek China. De communist leidde het land tot zijn dood in 1976. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Chinezen. Zij stierven onder meer tijdens een enorme hongersnood die ontstond als gevolg van de zogenaamde Grote Sprong Voorwaarts.

- advertentie -

Eerlijkheid en rechtvaardigheid

De bouw van het beeld van de controversiële leider begon maart vorig jaar en werd half december afgerond. Liu Jianwu, hoofd van het Mao Zedong Research Centre, zegt tegen The Guardian dat het beeld is gemaakt om de leider te herdenken. Volgens de Chinees staat Mao voor veel van zijn landgenoten nog altijd voor “eerlijkheid en rechtvaardigheid”.

Boek: Mao’s massamoord

https://youtu.be/BleP_cJiPJ4 Wij hebben onze traditionele nieuwjaarsduik en ook de Grieken gaan aan…
David Bowie in 1975 (RCA Records)
De invloedrijke Engelse popmuzikant en kunstenaar David Bowie is zondag op 69-jarige…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: