Enorm mozaïek gevonden in tombe Amphipolis

Opnieuw een bijzondere vondst in de eeuwenoude graftombe in Amphipolis. In de tweede kamer van de tombe (achter de twee kariatiden die eerder werden gevonden) hebben archeologen een groot mozaïek aangetroffen.

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)


Het mozaïek beslaat de hele vloer van het voorportaal dat leidt naar de eigenlijke grafruimte. Het kunstwerk meet 3 bij 4,5 meter en bestaat uit heel veel kleine steentjes in de kleuren wit, zwart, grijs, blauw, rood en geel. Volgens het Griekse ministerie van Cultuur hebben oudheidkundigen vastgesteld dat het mozaïek stamt uit 325 tot 300 voor Christus.

Het mozaïek toont een wagen die wordt getrokken door twee witte paarden. De menner van de wagen is een bebaarde man met een lauwerkrans op zijn hoofd. De god Hermes loopt voor de paarden en wagen uit. Volgens de Griekse mythologie begeleidt Hermes zielen naar de onderwereld.

In het midden van de afbeelding zit een rond gat van ongeveer 80 centimeter. De archeologen denken dat ze het ontbrekende deel kunnen herstellen, omdat er veel losse steentjes zijn gevonden op de vloer.

- advertentie -

De graftombe in Amphipolis dateert uit de vierde eeuw voor Christus en werd begin augustus ontdekt. Tot dusver hebben archeologen de ingang met een trap, een eerste voorkamer met twee sfinxen en een tweede kamer met kariatiden volledig blootgelegd. Er is ook een derde voorkamer ontdekt, maar daarvan zijn grote delen nog gevuld met zand en aarde.

Wie er in het majestueuze graf ligt, is nog altijd een mysterie. Deskundigen gaan ervan uit dat het gaat om de overblijfselen van een tijdgenoot van Alexander de Grote. Het zou een familielid kunnen zijn of een generaal van de koning uit Macedonië.

~ Natascha NeefParakalo

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)

Mozaïek Amphipolis (theamphipolistomb.com)

Zilveren diadeem die in een van de tombes werd gevonden
Archeologen hebben in Spanje een ruïne uit de bronstijd gevonden. De vondst…
De IJzertijdrijkjes van de zuidelijke Levant
Omri volgens Promptuarii Iconum InsigniorumDe Assyrische expansie naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: