Enorme muntschat gevonden op Jersey

Willekeurige foto van enkele oude munten


Op het Britse eiland Jersey is een grote verzameling Romeinse en Keltische munten gevonden. Volgens een expert zouden de munten gezamenlijk ongeveer 12 miljoen euro waard kunnen zijn, meldt de BBC.

De oudste munten dateren uit de eerste eeuw voor Christus. De enorme muntschat werd ontdekt door twee mannen met metaaldetectoren. Die waren jaren al jarenlang aan het zoeken op het eiland nadat ze geruchten hadden gehoord- advertentie -

Satellietfoto van Jersey

over een boer die op zijn akker oude zilveren munten zou hebben gevonden. Het Britse eiland Jersey ligt op ongeveer 22 kilometer voor de kust van Normandië.

Hoeveel munten er precies zijn gevonden is niet bekendgemaakt. Volgens muntexpert Philip de Jersey van de universiteit van Oxford zouden de munten tussen de tussen de 125 en 250 euro euro per stuk waard zijn. Dat zou inhouden dat er ongeveer vijftigduizend geldstukken zijn gevonden.

Ook de precieze locatie waar de munten is niet bekendgemaakt. Het gebied wordt namelijk nog onderzocht omdat er meer munten zouden kunnen liggen.

Het is lang geleden dat er zo’n grote muntschat op Jersey is gevonden. De laatste keer was in 1935. Toen werden er bij La Marquanderie meer dan elfduizend oude munten opgegraven.

De gevonden munten worden allemaal overgebracht naar een archief in Jersey waar ze stuk voor stuk schoongemaakt zullen worden. Er zijn plannen om de munten onderdeel te laten uitmaken van een reizende expositie over de geschiedenis van Jersey.

vlaanderen-sleutelbeen-vioe-gr
Het stuk sleutelbeen - Foto: VIOEBij Kruibeke (Oost-Vlaanderen) is…
synagoge-huqoq-gr
Archeologen hebben in Lager Galilea restanten gevonden van een synagoge uit de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: