Enorme schenking voor Ashmolean Museum

Ashmolean Museum – Foto: CC

Het Ashmolean Museum van de Universiteit van Oxford heeft bijna vijfhonderd gouden en zilveren voorwerpen gekregen uit de nalatenschap van de Britse handelaar en kunstverzamelaar Michael Wellby. De objecten zijn gezamenlijk volgens de BBC enkele tientallen miljoenen waard.

Michael Wellby overleed een jaar geleden. De verzamelaar had een grote collectie zestiende- zeventiende-eeuws Duits zilverwerk bijeen gebracht. Vijfhonderd van deze objecten gaan nu dus naar het Ashmolean Museum. Het is de bedoeling dat de stukken hier later een plaats krijgen in een permanente opstelling.

Een van de topstukken in de verzameling is een kom van de blauwe halfedelsteen lapis lazuli. Deze is gemaakt door de Nederlandse edelsmid Paulus van Vianen (1570-1614) en zou zo’n 3,5 miljoen euro waard zijn.

- advertentie -

Een deel van de verzameling is al vanaf volgende maand in het museum te bewonderen.

Volgens de aan het museum verbonden professor Tim Wilson gaat het om de grootste schenking aan een Brits museum sinds 1898. In dat jaar liet Ferdinand von Rothschild een groot aantal kunstvoorwerpen na aan het British Museum in Londen.

Raad voor CultuurDe Raad voor Cultuur heeft zich gebogen…
Jacques Callot, Varie Figure Gobbi di Iacopo Callot -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: