Enorme totempaal in Nieuwe Kerk

Totempaal, Douglas Cranmer, Kwakwaka’wakw, British Columbia, 1969 – Foto: Evert Elzinga

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is deze week een ongeveer negen meter hoge totempaal opgebouwd. De totempaal is een van de blikvangers van een nieuwe tentoonstelling over de indianen van Noord-Amerika.

De totempaal is negen meter hoog en weegt tweeënhalve ton. Hij is in fel rood en groen beschilderd en wordt bekroond door de kop en vleugels van een enorme dondervogel (heerser over de hemelen).


De paal werd in 1969 in British Columbia (Canada) gemaakt door opperhoofd Pal’ nakwalagalis Wakas Douglas Cranmer. De figuren op de totempaal zijn afkomstig uit de indiaanse mythologie. De rangschikking van de dieren is hiërarchisch met bovenaan de dondervogel, daarna de orka, een trouw dier dat symbool staat voor familie en gemeenschap. Daaronder de raaf, de boodschapper, en helemaal onderaan de mens. Op deze manier eert de totempaal de goden en de natuur, en tonen de indianen hun nederige plaats daarin.

- advertentie -

Totempalen worden traditioneel uitsluitend gemaakt aan de westkust van Canada. Eind negentiende eeuw ging de traditie vrijwel verloren, maar recentelijk is de kunst opnieuw opgeleefd.

Van 14 december tot en met 14 april 2013 is de grote tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent in De Nieuwe Kerk te zien. Tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen schetsen een beeld van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken.

Lees ook: Nieuwe Kerk komt met tentoonstelling over indianen

Totempaal, Douglas Cranmer, Kwakwaka’wakw, British Columbia, 1969 – Foto: Evert Elzinga

lenin-tjuchem-nieuweschans
Het beeld van Lenin zoals dat normaal gesproken in…
[caption id="attachment_19614" align="alignleft" width="265"]Haags Historisch Museum - Foto: CC/Pauline van TillHet Haags…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: