EO ontwikkelt nieuw programma voor 4 mei

De EO werkt momenteel aan een nieuw programmaconcept voor uitzending op 4 mei. De omroep laat weten in het programma verhalen van het Nederlandse oorlogsverleden te willen vertellen, om ze levend te houden bij een groot publiek.


Laurenskerk na het bombardement

Laurenskerk na het bombardement op Rotterdam

Eerder waren er geruchten over een Anne Frank-tocht op 4 mei. De EO zou zo’n toch organiseren in samenwerking met de Joodse Omroep. De uitgelekte nog niet helemaal uitgelekte plannen, zorgden voor gefronste wenkbrauwen. De EO heeft dit plan nu compleet te laten varen en komt met een geheel nieuw concept. EO-manager Peter Beker:

“We hebben goed geluisterd naar de verschillende reacties en deze ter harte genomen. Ons plan is aangepast. In dit concept gaat het om een ‘vertelling’ (zonder live muziekoptredens). Daarnaast is gekozen voor een ander, onbekender verhaal. Ons doel blijft om een groot publiek te bereiken, want deze episode uit onze geschiedenis moet verteld blijven worden…”

Uitgangspunt in het nieuwe concept is om een “respectvol” programma “met veel impact” te maken. In het concept staat een verhaal uit Rotterdam centraal. Peter Beker:

“We hopen dat we direct na de Nationale Dodenherdenking mogen uitzenden op NPO1. Nu wordt dat tijdslot nog gebruikt voor films of bestaande programmering. Wij willen het herdenkingsmoment vasthouden, respecteren en de oorlogsverhalen met impact vertellen. Dat doen we door een persoonlijk en betekenisvol Rotterdams verhaal na te vertellen. Hoe dat eruit komt te zien, is nog volop in ontwikkeling. Het basisidee is dat het verhaal op diverse locaties in de stad naar voren komt. Als het plan klaar is willen we eerst richting de NPO: de netmanager beslist of hij wil uitzenden.”

In dit project werkt de EO samen met de Joodse Omroep. De EO zegt draagvlak essentieel te vinden. Het Nationaal Comité, dat in tegenstelling tot het algemene publiek al wel nadere informatie ontving, zou positief op de plannen gereageerd hebben.

- advertentie -

Openingsfoto: Beeld ‘De Verwoeste Stad’ in Rotterdam

phil-bloom-1967
Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

[caption id="attachment_45566" align="alignnone" width="960"] Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’ Niets…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: