Erfgoedwet: ‘Kijk ook naar regionaal belang van collecties’

Veilingruimte Christie's, circa 1808

Veilingruimte Christie’s, circa 1808

Als het aan de Museumvereniging ligt gaat de nieuwe Erfgoedwet ook in provincies en gemeenten toegepast worden. Zij zouden er voor moeten zorgen dat collectiestukken die van regionaal belang zijn ook behouden blijven. Nu wordt alleen gekeken naar het nationale belang.


De nieuwe Erfgoedwet ligt momenteel ter consultatie bij onder andere de Raad voor Cultuur, VNG en IPO. De wet moet er voor zorgen dat belangrijke collectiestukken van nationaal belang in eigendom van het Rijk, provincie of gemeente niet zomaar verkocht worden. Als een overheid een object wil verkopen, moet zij eerst onderzoeken of het object onmisbaar is voor Nederland.

Regio

Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, vindt dit een goede zaak maar vindt wel dat er ook gekeken moet worden naar het regionaal belang: “Het kan de moeite waard zijn het te behouden als het voor de regio onmisbaar is.”

Nicolaes Lastman en Adriaen van Nieulandt - Schutters van het vendel van kapitein Abraham Boom en luitenant Oetgens van Waveren, 1623 (Amsterdam Museum)
Koning Willem-Alexander opent volgende maand de tentoonstelling In All Their Glory in…
MuseumkaartDe Museumkaart heeft afgelopen jaar een recordbedrag van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: