Op pad met Historiek

In samenwerking met Historizon organiseert Historiek sinds enige tijd zo nu en dan historische dagtochten en wandellezingen. Tijdens deze dagen bezoekt u, onder begeleiding van een deskundig gids, verschillende historische locaties.

Voor volgend jaar staan op het programma:

zaterdag 27 februari 2016

Dagtocht over de NSB

Muur van Mussert - cc

Muur van Mussert – cc

Historicus en journalist Bas Kromhout schreef al diverse artikelen over de NSB waaronder de biografie ‘De Voorman’ over Henk Feldmeyer. Na een korte inleiding neemt Bas Kromhout u mee door Utrecht waarbij verschillende plekken bezocht worden die met dit onderwerp verband houden. ’s Middags reizen we per bus naar Lunteren waar we op de Goudsberg de zogenaamde ‘Muur van Mussert vinden. Op deze plek gebruiken we ook de lunch.

Het laatste bezoek deze dag gaat naar Kamp Amersfoort. Niet alleen de plek waar na de oorlog veel NSB’ers werden vastgehouden maar ook de plek waar tijdens de oorlog veel NSB’ers in dienst waren als bewaker. Tot slot brengen we u weer terug naar het beginpunt.

Meer informatie en aanmelding >>>


zaterdag 5 maart 2016

Dagtocht Emigratie

Emigranten naar Canada wachten in Rotterdam tot zij aan boord kunnen van de S.S. Volendam, 15 mei1951. (Nationaal Archief)

Emigranten naar Canada wachten in Rotterdam tot zij aan boord kunnen van de S.S. Volendam, 15 mei1951. (Nationaal Archief)

‘Toen zij uit Rotterdam vertrokken’. Honderdduizenden Nederlanders vertrokken in de jaren ’50 van de vorige eeuw naar een nieuw thuis in landen als Canada en Australië. Iedere migrant vertrok met zijn eigen verhaal en met zijn eigen plannen. Betere vooruitzichten dan in Nederland en misschien ook wel het avontuur van een nieuw leven overzee. Tijdens een dagtocht willen we dit fenomeen uit onze geschiedenis eens belichten. En waar kan dit beter dan in Rotterdam. De stad waarvandaan veel emigranten vertrokken. Dat doen we met Enne Koops die hierover het boek schreef: De dynamiek van een emigratiecultuur, over de emigratie van gereformeerden, hervormden en katholieken naar Noord-Amerika.

We starten om 10.00 uur aan de Willemskade met een presentatie over het verhaal achter deze emigratiegolf. Hiervandaan maken we een wandeling door het Rotterdam van de jaren ’50 die eindigt bij Hotel New York op de Kop van Zuid. In dit voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerikalijn (HAL) gebruiken we de lunch. ‘s Middags steken we met de watertaxi over naar Katendrecht voor een bezoek aan de SS Rotterdam. We krijgen hier een rondleiding vanaf de brug met kaartenkamer en originele kapiteinshut tot diep beneden in de machinekamer met de machtige stoomturbines en het bezienswaardige ketelruim. U kunt rekenen op pakkende verhalen een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en genieten van het zo typerende jaren ’50 decor van het stoomschip De Rotterdam. We sluiten hier het programma af met een drankje.

Meer informatie en aanmelding >>>


zaterdag 10 september 2016

Wandellezing Rotterdam mei 1940

Wandellezing Rotterdam mei 1940

Wandellezing Rotterdam mei 1940

Als op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt, wordt Rotterdam tot verrassing van de legertop een frontstad. In een unieke actie proberen Duitse para’s in de vroege ochtend de twee Maasbruggen in de stad veilig te stellen voor de Wehrmacht. Door onverwacht taaie tegenstand van dienstplichtige geniesoldaten en mariniers mislukt dat. De Duitsers besluiten op 14 mei een doorbraak te forceren met een luchtbombardement…

Meer informatie en aanmelding >>>


zaterdag 3 september 2016

Spionagewandeling met Edwin Ruis

Witte Huis, Rotterdam (LOC)

Witte Huis, Rotterdam (LOC)

Direct vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt Rotterdam het belangrijkste internationale spionagecentrum. De stad komt vol te zitten met geheim agenten van alle strijdende partijen. Duitse en Britse geheime diensten vestigen zich onder dekmantels in de stad. Daar bespioneren ze niet alleen elkaar, maar werven ze ook Nederlanders als spion. De Britse geheime dienst ‘MI6’ spioneert vanuit Rotterdam in Duitsland en bezet België. Via Belgische verzetsgroepen als ‘La Dame Blanche’ bereiken belangrijke militairen inlichtingen over het Duitse leger hen vanachter het Westelijk Front. De Duitse geheime dienst ‘N’ werft ondertussen Nederlanders om in Engeland te spioneren. Onder leiding van inspecteur François van ’t Sant probeert de Rotterdamse politie, in samenwerking met de Nederlandse geheime dienst GS III, alle geheim agenten onder controle te houden.

De wandellezing vertelt u het verhaal van de spionnen en voert u langs hun kantoren en privéadressen.

Meer informatie en aanmelding >>>


vrijdag 20 mei

Dagtocht Rotterdam – Rijsoord met Edwin Ruis

expositie over vijf dagen strijd om Rotterdam in mei 1940

Dagtocht Rotterdam – Rijsoord

Gedurende de vroege ochtend van die tiende mei in 1940 werd al snel duidelijk dat de bruggen over de Maas bij Rotterdam een hoofddoel was voor het aanvallende Duitse leger. Met man en macht heeft het Nederlandse leger deze bruggen verdedigd. Totdat de stad verwoest werd en verder vechten zinloos was. Met Edwin Ruis, historicus en kenner van de Rotterdamse geschiedenis, maken we een dagtocht door Rotterdam en naar het lokaal in Rijsoord waar generaal Winkelman uiteindelijk de capitulatie tekende.

We verzamelen deze dag bij het Centraal Station in Rotterdam. Na een kop koffie of thee zal Edwin Ruis hier een korte inleiding houden op de dag. Als eerste bezoeken we de tentoonstelling ‘Geschiedenis van de stad’ in het Museum Rotterdam. Edwin zal hier voornamelijk aandacht besteden aan de voor dit programma relevante periode. Na afloop kunt u ook op eigen gelegenheid wat verder door de tentoonstelling dwalen. Voor de lunch verplaatsen we ons naar een aardige gelegenheid aan de Wijnhaven.

’s Middags maken we een wandeling door de stad waarbij onderwerpen als de brandgrens, Zadkine, de Boompjes en de Maasbruggen aan de orde zullen komen. We eindigen de wandeling op Noordereiland waar bij de ijswinkel een Duits hoofdkwartier was gevestigd. Het tweede deel van de middag brengt een bus ons naar Rijsoord waar we een bezoek brengen aan het capitulatiemuseum. In de school waar dit museum nu gevestigd is tekende generaal Winkelman op 15 mei 1940 de overgave. Dit moment is uitgebeeld met levensgrote poppen.

Meer informatie en aanmelding >>>

Historiek organiseert deze activiteiten
in samenwerking met:

Historizon