Erotisch gedicht Frederik de Grote teruggevonden

Frederik de Grote rond 1739

In het Geheime Staatsarchief van Pruisen is een verloren gewaand erotisch getint gedicht teruggevonden van de Pruisische koning Frederik de Grote (1712-1786).

Frederik de Grote schreef het gedicht in 1740 voor de Franse schrijver en filosoof Voltaire, met wie hij goed bevriend was. De koning van Pruisen wilde Voltaire bewijzen dat ook noordelingen, en zelfs Pruisen, net als de mediterrane man hevige en hartstochtelijke emoties kenden. Het bewijs leverde hij door een erotisch getint gedicht te schrijven.

In het gedicht heeft de beroemde koning van Pruisen het onder meer over “smelten in lust” en “wederopstaan in de kus, om opnieuw lust te worden”. In Duitse kranten wordt al gesproken van een zogenaamd Orgasmus-Poem.

- advertentie -

Zoals alle gedichtenvan de Pruisische koning is ook dit gedicht geschreven in het Frans. Het bestaan van het erotische gedicht was bekend, maar het werd al tijden als verloren beschouwd.

ruine-brederode
Ruïne van BrederodeIn de ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid…
gouden-koets-slavenafbeelding-265
Detail van de slavenafbeelding op de Gouden Koets -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: