Erwin Kroll 25 jaar weerman

Erwin Kroll in 1987 – Foto: NOS

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat weerman Erwin Kroll voor de eerste keer een weerpraatje hield in het NOS Journaal.

Op 8 april 1986 was hij voor het eerst te zien als weerman in het journaal. De weerman werkte toen al jaren voor de KNMI. Volgens de NOS maakte Kroll als weerman een behoorlijke ontwikkeling door.
Toen hij begon was hij volgens de omroep nog “rustig en correct” en maakte hij vooral kalme armbewegingen. De NOS zag dat al snel veranderen:Met het vorderen van de tijd werd hij beweeglijker. Zijn handen gingen zijn verhaal ondersteunen en ze vertelden mee. Hij ontwikkelde zo zijn eigen stijl, die opviel en navolging kreeg.

Gekscherend wordt Erwin Kroll soms ook wel de ‘weerman met de losse handjes’ genoemd. Dit vanwege de wat wilde armbewegingen die hij tijdens zijn presentaties kan maken. De weerman is verschillende keren uitgeroepen tot de populairste weerman van Nederland.

- advertentie -

Eerste weerbericht

In 1951 was er voor het eerst een weerbericht op televisie te zien. Dit weerbericht werd verzorgd door meteoroloog Cor van der Ham (1918-2006) en werd uitgezonden tijdens de tweede experimentele televisie-uitzending op 7 oktober van dat jaar. Het zou toen nog vijf jaar duren voor het journaal begon met uitzenden.

In de jaren vijftig en zestig werden de meeste weerpraatjes verzorgd door KNMI-meteoroloog Joop den Tonkelaar (1926-2001). Volgens het meteorologisch instituut presenteerde hij maar liefst achthonderd weerpraatjes. In 1968 verdwenen de weermannen van het televisiescherm. Het weerbericht werd in de periode hierna gepresenteerd door de nieuwslezers. In 1982 keerde de weerman van het KNMI terug op het scherm.

Erwin Kroll had in 1986 nog een snor:

Kroonprins Willem-Alexander - Foto: RVDActeur Bastiaan Ragas vertolt de…
XimonDonderdag is de filmsite ximon.nl gelanceerd. Het is de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: