Esther de Boer-van Rijk, de populairste actrice van Nederland

Promotieposter voor de tentoonstelling over Esther de Boer-van Rijk

Promotieposter voor de tentoonstelling over Esther de Boer-van Rijk

Bij het Joods Historisch Museum is vanaf maandag een tentoonstelling te zien over actrice Esther de Boer-van Rijk. Aan het begin van de twintigste eeuw was ze de lieveling van het Nederlandse theaterpubliek. Titel van de tentoonstelling luidt dan ook: Hollands populairste actrice.


Ze werd populair door haar rol als Kniertje, in Herman Heijermans’ beroemde stuk Op hoop van zegen. Meer dan twaalfhonderd keer speelde zij de arme vissersvrouw die haar man en zonen aan de zee verloor.

Esther van Rijk (1853-1937) werd geboren in een orthodox-joods gezin in Rotterdam. Al op jonge leeftijd werd theater haar grote passie. Ze begon zelf te spelen bij het amateurtoneel en later stapte ze over naar professionele theatergezelschappen. Toen ze in Amsterdam ging wonen werd ze aangenomen bij de Nederlandsche Tooneelvereeniging, het huisgezelschap van de Hollandsche Schouwburg, waar Herman Heijermans de vaste toneelschrijver werd.

‘Onze Esther’

Heijermans schreef toneelstukken over gewone Nederlandse mensen in armoedige milieus. Dit trok een nieuw theaterpubliek dat zich herkende in de personages. Esther was de perfecte actrice voor zijn stukken, die zij met haar natuurlijke spel levensecht bracht. Hierdoor werd ze steeds populairder. Joodse Amsterdammers vereerden haar als ‘onze Esther’. En wie Esther de Boer-van Rijk niet zag spelen, kende haar stem wel van de radio, het nieuwe medium van die tijd.

- advertentie -

In de jaren dertig gaf Esther benefietvoorstellingen voor joodse vluchtelingen en kreeg sympathie voor het zionisme.

De expositie toont ruim honderdvijftig voorwerpen die haar leven en acteerstijl in beeld brengen, zoals foto’s, filmbeelden en hoorspelfragmenten. Verder zijn er portretten van haar door onder andere Jan Sluijters en Eduard Frankfort, programmaboekjes en affiches, maar ook merchandising voorwerpen en correspondentie tussen toneelschrijver Herman Heijermans en Esther.

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling verschijnt bij de Wereldbibliotheek de biografie van Esther de Boer-van Rijk, Hollands populairste actrice, geschreven door Joosje Lakmaker.

Mevrouw Esther de Boer-van Rijk drieëntachtig jaar 29 juli 1936

Zaal achttiende eeuw in het RijksmuseumHet Rijksmuseum lanceert…
Plantenkalender 1994 (Bronbeek)
In de tuin van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: